Advert
Advert
Advert

Komar Balı Nasıl Tüketilir?

Komar Balı tamamen doğal yollar ile üretilen özel bir baldır. Komar balı ismini Komar çiçeklerinden almaktadır. Komar çiçekleri Doğu Karadeniz bölgesinde yetişmektedir. Aynı zamanda orman gülü olarak da bilinmektedir.

Komar Balı Nasıl Tüketilir?
Komar Balı Nasıl Tüketilir? Hakkı DUMAN

Arılar sadece komar çiçeklerinden bu balı ürettikleri için, Komar Balı oldukça nadir ve değerlidir. Komar çiçeği son derece kokulu olup yerel halk tarafından da güç verici olarak da tanımlanmakta ve tüketilmektedir. Komar çiçeğinin en belirgin özelliklerinden bir tanesi de zehirsiz olmasıdır. Aynı zamanda Komar çiçeği 1000-2600 metre yükseklikte yetişmektedir. Komar çiçeğinin 3 türü olduğuna da değinmek gerekmektedir. Bu türler mor komar çiçeği, beyaz komar çiçeği, sarı komar çiçeği olarak adlandırılır.

Komar Balı nasıl tüketilir konusu ürün tüketicileri tarafından oldukça merak edilen bir konudur.  Öncelikle bilinmesi gereken konu Komar balının gün içerisinde fazla tüketilmesinden kaçınılması gerektiğidir. Bal gıdası her bünyede farklı bir etki bıraktığı için uzmanlar tarafından önerilen tüketim miktarı,  çocuklarda 1 ya da 2 tatlı kaşığı, yetişkinlerde ise 1 ya da 2 çay kaşığı olarak belirlenmiştir. Ancak bala herhangi bir alerjisi bulunan bireyler mutlaka komar balı tüketiminden kaçınmalıdır.

Komar Çiçeği Çeşitleri

Komar Balının Doğu Karadeniz’de yetişen Komar çiçeklerinden elde edildiğinden bahsetmiştik. Kafkas arıları bu çiçeklerin açtığı andan itibaren yaz başında bal üretimini gerçekleştirirler. Komar çiçekleri ise 3 farklı haliyle bölgede yer almaktadır. Öncelikli olarak sahil bölgesinde yetişen mor renkte olan orman gülü olarak da adlandırılan komar çiçeği çeşidinden bahsedebiliriz. Ardından yüksek bölgelerde yetişen yayla gülü olarak da adlandırılan beyaz komar ve yine Doğu Karadeniz bölgesinde yetişen, çifin olarak da bilinen sarı komar komar çiçeğinin çeşitleri olarak adlandırılabilir. Arılar, çeşit komar çiçeklerinden toplamış oldukları salgıları peteklerde birbirlerine karıştırarak komar balının meydana gelmesini sağlarlar. Komar çiçekleri yerlerde yetişmez, ağaççıklar olarak da tanımlanırlar. Yetiştikleri arazi ve rakıma göre de mor, beyaz ve sarı renkli çiçeklerde olabilirler. Tüm bu komar çiçekleri çevresine konumlanacak peteklere komar balı üretimi gerçekleştirilir. Peteklerin bakımı ve konumlandığı alan Komar balının üretim kalitesini belirleyen noktalardan bir tanesidir. Peteklerin, arıların sağlıklı olmaları, komar balının da o derece kaliteli olacağı anlamına gelmektedir.

Komar Balı Üretimi

Komar balı ülkemizin her yöresinde elde edilebilen bir bal türü değildir. Komar Balını diğer ballardan ayıran en önemli özelliği de budur. Komar balı yalnızca Komar çiçeklerinden elde edilen sıvılarla meydana getirilir. Hatta mikroskobik ortamlarda komar balını diğer ballardan ayırmak da son derece basit ve mümkündür. Rhododenron poleni yalnızca bu bal içerisinde bulunur. Bu polen görüldüğü anda incelenen balın Komar Balı olduğunu hızlıca saptanabilir. Ülkemizde bal üretimi geniş bir kesimin meslek olarak icra ettiği ve geçimini bu yolla sağladığı bir istihdam alanı olarak dikkat çekmektedir. Arıcılık faaliyetlerine yönelik devlet destekleri, eğitim kaynakları ve tarımsal kalkınma projeler her geçen gün yoğunlaşmaktadır.

 Bal üretimi her geçen yıl artmakta, bu alana yönelik rağbet de doğru orantıda yükseliş göstermektedir. Ancak her balın farklı özellikleri olmasından dolayı, balların tamamen doğal yollar ile elde edilmesini sağlamak adına mutlaka özel koşulların sağlanması gerekmektedir. Bal üretimi konusunda en önemli husus tüm bu üretimi sağlayan arıların sağlıklı ve doğal bir yaşam alanına sahip olabilmesidir. Arıların bakımı yaz kış büyük özen ve özveri isteyen noktadır. Bu özenin gösterilmesi bal üretimi konusunda yüksek miktarlara ulaşabilmek için karşılanması gereken asgari zorunluluktur.

Kaynak: https://www.komarbali.com/

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!