Advert
Advert
Advert

Rize'deki 'İşgücü Piyasası Araştırması Raporu' Sonuçlarını Açıklandı

Çalışma ve İş Kurumu (İşkur) Rize İl Müdürü Hasan Kiraz, “İşgücü Piyasası Araştırması” sonuçlarını açıkladı. Kiraz, araştırma kapsamında Rize genelinde 298 işyerinin ziyaret edilerek bu işyerlerinin eleman ihtiyaçlarının tespit edildiğini söyledi.

Rize'deki 'İşgücü Piyasası Araştırması Raporu' Sonuçlarını Açıklandı
Rize'deki 'İşgücü Piyasası Araştırması Raporu' Sonuçlarını Açıklandı admin

Çalışma ve İş Kurumu (İşkur) Rize İl Müdürü Hasan Kiraz, yaptığı açıklamada, “Piyasanın önde gelen faaliyetleri toptan ve perakende ticaret, inşaat ve imalat sektörlerinde yer alıyor. Rize genelinde açık iş oranı yüzde 2,4 olarak hesaplanmış ve en yüksek açık iş oranına sahip sektör yüzde 40 ile kültür, sanat eğlence, dinlence ve spor faaliyetleri olmuştur. Açık işi en çok olan işyerleri yüzde 7 oranı ile imalat sektörü ve yüzde 3,8 ile toptan ve perakende ticaret sektörüdür.” dedi.

İşverenlerin en çok talepte bulundukları mesleklerin beden işçisi (genel), imal işçisi ve garson (servis elemanı) olduğunu kaydeden Kiraz, “Açık işlerde en çok aranılan ilk üç beceri Yeterli Mesleki/Teknik Bilgi ve Tecrübe ile Fiziki ve Bedensel Yeterlilik ve İletişim ve İfade Yeteneğidir. İşverenler talep ettikleri açık işleri en çok İŞKUR ve akraba-eş dost aracılığı ile aramaktadır. Araştırma kapsamındaki 20+ istihdamlı işyerlerinin yüzde 46,2’sinde 651 kişinin temininde güçlük çekilmektedir.” diye konuştu.

Kentte, eleman temininde en çok güçlük çekilen mesleklerin beden işçisi (genel), imal işçisi, garson (servis elemanı), pvc doğramacı, mekaniker-fabrika bakımı, aşçı, muhasebeci, şoför-yük taşıma, satış danışmanı ve model makineci (dokuma hazır giyim ve ev tekstili) meslekleri olduğunu belirten İşkur Rize İl Müdürü Kiraz, Rize genelinde 20+ istihdamlı işyerlerinde bin 42 kişilik istihdam artışı beklendiğini kaydederek, “İşverenler, 2018 yılı Nisan ayı sonuna kadar istihdamlarının yüzde 8,4 oranında artmasını öngörmektedirler. En fazla istihdam artışı beklenen sektörler mesleki ve teknik faaliyetler, imalat ve finans ve sigorta faaliyetleridir. Beden İşçisi (genel), temizlik görevlisi ve inşaat işçisi mesleklerinde istihdam artışı beklenirken, minibüs şoförü, iş makineleri operatörü ve usta öğretici (pastacılık, tatlıcılık ve şekerlemecilik) mesleklerinde istihdam azalışı beklenmektedir.” şeklinde konuştu.

Kiraz, bazı mesleklerin eleman temininde güçlük çekmesinde iş beğenmemezlik faktörünün de yüksek olduğunu söyledi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!