Advert
Advert
Advert

Atatürk Anıtı mı, Çay Bardağı mı?

Rize Cumhuriyet Meydanındaki, yeni adıyla 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtı'nın kaldırılması yeniden gündeme geldi.

Atatürk Anıtı mı, Çay Bardağı mı?
Atatürk Anıtı mı, Çay Bardağı mı? admin

Meydan için, 2014 yerel seçimlerinden sonra en kısa zamanda yapılacağı söylendiği halde 2 yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen başlanılamayan projede, Atatürk Anıtı yerine çay bardağı düşünülüyor.

Gerçi Rize Belediyesi'nin resmi web sitesinde meydan projesi ile ilgili hazırlanan bazı görsellerde Atatürk Anıtı hale duruyorken, bazı görsellerde ise çay bardağı figürü eklenilmiş.

Başkan Kasap anladığımız kadarıyla Atatürk Anıtı'nın kaldırılması yönünde kararlı, bunu kendi direk şu günlerde telafuz etmese de Rize Kent Konseyi'nin yeni başkanı Sadullah Köse, Kasap'ı ziyareti sonrası basına servis edilen açıklamasında Atatürk Anıtı'nın kaldırılmayacağını, sadece taşınacağını belirtiyor.

Üstelik bu konuda kamuoyunun gereksiz yere meşgul edildiğini belirten Köse, heykelin taşınmasının trafik sorununa da çözüm olduğunu, törenlerin bu alanda yapılmasından dolayı trafiğin aksadığını ve bu yüzden heykelin Rize Valiliği önündeki tören alanına taşınmasıyla trafik sorununun da bir nebze olsun çözüleceğini ifade ediyor.

Alanın adı henüz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı olarak değiştirilmişken, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusunun bu meydanda yer almasının ne sakıncası var diye merak ediyorum. Bu ülke demokrasisine ve Cumhuriyete 15 Temmuz gecesi kavuşmadı. O gece yapılan haince girişimden dolayı özellikle belli bir kesim bence bu ülkenin demokratik bir ülke olduğunu ve tek doğru yolun da Cumhuriyete sahip çıkmaktan geçtiğini yeniden hatırladı.

Heykelin kaldırılmak istenmesinde trafik sorununun bahane edilmesini garip buldum. Zaten yeni meydan projesinde bu alan trafiğe kapatılmayacak mıydı? Otopark alta taşınacak, akıcı trafik de yine yerin altından gitmeyecek miydi? Yoksa projeyle ilgili kamuoyuna henüz aktarılmayan bir değişiklik mi oldu? Eğer olmadıysa ve proje hala ilk paylaşıldığı gibiyse o zaman yeni projede Atatürk Anıtının orada olmasının trafiği olumsuz etkileyecek bir tarafı yok.

Kelime oyunları yaparak, "Kaldırılmıyor, taşınıyor" demenin de hiç anlamı yok. Taşınıyor olması, meydanda bir Atatürk Anıtının artık olmayacağı anlamını değiştirmiyor ve de bu açıdan bakıldığında kaldırılmakla, taşınmak arasında hiç bir fark görünmüyor.

Şunu da açıkça ifade edeyim ki, yıllardır törenleri, çelenk koymaları anlamsız bulan biriyim. Hala daha da özellikle yağmurlu havalarda yapılan törenlerin öğrencilere eziyet çektirmekten başka bir şey olmadığını düşünüyorum. Bu açıdan bakılınca bana göre meydanda ya da Valilik binasının önünde törenlerin yapılmasının hiç bir farklı yanı yok.

Törenler yine Valilik binası önünde yapılabilir ama bu adım için Rize ile, Cumhuriyet Meydanı ile simgeleşmiş bir Anıtı oradan kaldırmak, hele de bunun için trafiği bahane etmek ikiyüzlülüktür. Yıllarca o meydandaki trafiğe tek çıkış noktası verip, diğer bir çıkışı taksi duraklarına veren, şehrin en güzel yerini yıllarca otopark olarak kullandıran bir zihniyet bugün trafikten şikayetçi olmamalıdır.

Henüz CHP ve Vatan Partisi dışında bu konuyla ilgili tepki açıklaması yapan olmadı. Ancak AK Parti Rize Milletvekili Hikmet Ayar'ın 22 Eylül 2015 tarihinde Çay TV'de katıldığı canlı yayın programında yaptığı "Heykelin kaldırılması yerine şunun konulması bunun konulması asla söz konusu olamaz" şeklindeki açıklamasını da hatırlatıyor ve arkasında durmaya davet ediyorum.

İki-üç yere çiçek koymayla, iki-üç yeri boyamayla hizmet olmayacağı gibi, köstebek yuvasına dönmüş sokaklar ve caddeler doluyken Rize'nin Atatürk Anıtına gelene kadar, yaşanılır bir şehir olabilmesi için halletmesi gereken çok daha fazla konunun olduğunu hatırlatmak isterim.

Zümrüt Rize Gazetesi / 25.08.2016 / Sayı: 22.426

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!