Manyetit zenginleştirme demir cevherinin düşük olan tenörünü zenginleştirmek için kullanılan bir zenginleştirme yöntemidir. Manyetit, doğal bir demir oksitlidir. Mıknatıs özelliği olan manyetit zenginleştirme yöntemi ile zenginleştirilme işlemi kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir. Minerallerin sahip oldukları manyetik duyarlılık derecelerine göre zayıf, kuvvetli ve çok kuvvetli mıknatıs olarak üç gruba ayrılmaktadır.
Manyetit Zenginleştirme Yöntemleri
Manyetit cevheri (Fe3O4); ana kırma ve eleme, manyetik kuru ön zenginleştirme, öğütme, tane boyutuna ve yoğunluğa bağlı sınıflandırma, pulp yoğunluğu hazırlama, susuzlandırma ve filtrasyon, nihai ürün ve atık elde etme yöntemleri kullanılarak zenginleştirilmektedir.
Manyetit ayırımına etki eden faktörler, manyetik kuvvetler, yerçekimi, merkezkaç, sürtünme ve atalet kuvvetleri, taneler arası itici veya çekici elektrostatik kuvvetlerdir.
Manyetit zenginleştirme işlemi yüksek kükürt içerdiği için, yüksek fırınlarda kullanılamamaktadır. Kükürt ve alkaliler öncesinde cevher hazırlama yöntemleri kullanılarak düşürülmektedir. Sonrasında kullanıma hazır hale gelerek pelet haline getirilmektedir.
Pelet, zenginleştirme amacı ile belirli boyuta öğütülmüş ve boyutlandırılmış, yüksek fırında kullanılabilecek dayanıma getirilmiş manyetitlere verilen isimdir.
Neden Manyetit Zenginleştirme
Mineralleri birbirinden farklı manyetit yapılarından yararlanılarak yapılan Manyetit Zenginleştirme işleminin kullanım amaçları;
- Hammaddelerden demiri uzaklaştırarak endüstriyel alanda kullanılacak duruma dönüştürmek,
- Titanyum cevherinin içeriğinin zenginleştirilmesi gerekliliği,
- Demir parçaların, cevher içerisinden temizlenmesi için,
- Manyetit ya da hematit zenginleştirme işlemi uygulanarak düşük tenörlü demir cevherinin zenginleştirilmesi işlemi gerçekleştirmek amaçları ile zenginleştirme çalışmaları yapılmaktadır.