Advert
Advert
Advert

Mahkeme, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın köyünü de kapsayan HES kararını Çarşamba günü açıklayacak

Mahkeme, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın köyünü de kapsayan HES kararını Çarşamba günü açıklayacak

Mahkeme, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın köyünü de kapsayan HES kararını Çarşamba günü açıklayacak
Mahkeme, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın köyünü de kapsayan HES kararını Çarşamba günü açıklayacak admin

Mahkeme, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın köyünü de kapsayan HES kararını Çarşamba günü açıklayacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan, mahkemenin kararının açıkladığı gün önceden planlanan programı gereği Rize’de olacak
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rize Güneysu'ya bağlı Gürgen Köyü'ndeki baba evinin yaklaşık 1 km yakınında, yapılan hidroelektrik santrali (HES) projesi bir yıl önce köylüler tarafından yargıya taşınmıştı. Mahkeme, HES kararını Çarşamba günü açıklayacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Aşırı ucun avukatı, solculuğuyla meşhur” diye tepki gösterdiği köylülerin avukatı Remzi Kazmaz, “Mahkeme iptal kararı vermezse; Güneysu-Salarha havzasında kurulu 12 HES’in de önünü açacak” diyor.


Derelerin Avukatı olarak bilinen Av. Remzi Kazmaz, hukuki süreçle ilgili Independent Türkçe’ye şu açıklamalarda bulundu:
“2010 yılında Gürgen deresi üzerinde kurulmak istenen Alicik 1 - Alicik 2 HES Projesini iptal ettirdik. Aynı şirket yine ÇED raporu alarak faaliyetlerine başladı. Biz defalarca Rize İdare Mahkemesi’ne bu konu ile ilgili  yürütmenin durdurulması için başvurularda bulunduk ama bu kararı mahkemeden iki yıldır alamıyoruz. Mahkeme bu konuda hiçbir gerekçe göstermiyor. Bu sırada şirket projeyi bitirmek için gece gündüz, yağmur kar demiyor hatta Covid-19 demeden her gün çalışıyor. Derenin suyunu borularla daha önce yol inşaatı yapıyoruz diye yaptıkları kanalizasyonlara gömdüler. Suyun hava ile doğa ile bağlantısını kestiler. Bu durumdan derede yaşayan canlılar, köylülerin tarlasındaki ürünler, en önemlisi de çay bahçeleri etkileniyor.
BİLİRKİŞİLERİN RAPORLARI NEDEN FARKLI?
Bu konuda yaşanan en ilginç olay ise davanın bilirkişileri açısından oldu. İlk mahkeme tarafından atanan bilirkişiler Türkiye’nin değişik üniversitelerinden gelen kendi alanlarında uzman kişilerdi ve hazırladıkları rapor bilimsel veriler üzerine kuruluydu. Hatta bu rapor daha sonra birçok çevre davasında örnek olarak kullanılmıştı. Zaten Mahkeme bu rapora dayanarak ÇED işlemini iptal etmişti. Ama şimdiki devam eden davamızda bilirkişi olarak atanan kişilerin hazırlamış olduğu rapor tamamen farklı. Kendi içinde çelişkilerle dolu raporda sanki bir başka dere anlatılıyor. Kaldı ki bu raporu hazırlayanlar ya bu konuların uzmanı değil ya da bu rapor taraflı olarak hazırlanmıştır. Biz bu raporu asla kabul etmiyoruz. Umarım mahkeme de bu yanlışı görür ve adaletli bir şekilde kararını verir. 
KARAR, 12 HES’İN ÖNÜNÜ AÇABİLİR
Bu nedenle 17.02.2021 Çarşamba günü saat 10.00’da görülecek olan davayı biz çok önemli buluyoruz. Çünkü mahkeme eğer bu HES işi için iptal kararı vermezse Güneysu-Salarha havzasında kurulu olan 12 HES’in de önünü açacak hatta yeni kurulan HES’lere kötü örnek olacaktır. Hal böyleyken Rize il ve ilçelerinin içme suyunu karşılayan bu bölgedeki suyun çok büyük bölümü yeraltına inecek ve böylelikle Rize ili çok yakında içme suyu sıkıntısı yaşayacaktır.’’ 


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A ÇAĞRI
“Suyun ideolojisi olmaz" diyen Av. Kazmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başından beri yanlış bilgilendirildiğini savundu. Cumhurbaşkanı’nın önceden planlanan programı gereği 15-16-17 Şubat tarihlerinde Rize’de olacağını belirten Av. Kazmaz, Cumhurbaşkanı’nın projeyi yerinde incelemesi halinde dava açan köylülere hak vereceğini söyledi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!