Advert
Advert
Advert

Ziraat Odası Başkanlarından CUMHURBAŞKANINA ÇAY KANUNU METKUBU

Ziraat Odası Başkanlarından CUMHURBAŞKANINA ÇAY KANUNU METKUBU

Ziraat Odası Başkanlarından CUMHURBAŞKANINA  ÇAY KANUNU METKUBU
Ziraat Odası Başkanlarından CUMHURBAŞKANINA  ÇAY KANUNU METKUBU	admin

Sayın Cumhurbaşkanım, 
Tüm dünyayı etkisi altına alan pandeminin 2020 yılı yaş çay hasadını da ciddi anlamda sıkıntıya sokacağını düşünen yaş çay çiftçileri, Çaykur’un 600 kg/dk kotasına yükseltmesiyle, çaylarını Çaykur’a satabilecekleri düşüncesiyle rahatlamışlardı. Ancak tüm çiftçiyi hayrete düşüren bir durumla karşı karşıya kalınmıştır.

1984 yıllarında çıkarılan özelleştirme kanunlarının eksikliğiyle beraber çayın özel sektöre açılması, maalesef köklü firmalar tarafından sahiplenilmemiş, sermayesi olmayan yeni firmalar tarafından yürütülmeye çalışılmıştır. O günden beri kurulan işletmeler, gerek çay üreticilerinin çay paralarını ödemeyerek gerekse de Devletimizin hibe programlarından yararlanarak devasa fabrikalara sahip olmuşlar ve haksız bir şekilde zenginleşmişlerdir.     

Sayın Cumhurbaşkanım, takdir edersiniz ki çay hiçbir tarım ürününe benzememektedir. Zamanında hasat edilmeli ve fabrikaya girmelidir. Bunu bilen çeşitli (kötü niyetli) firma sahipleri, bu durumu fırsata çevirip üreticiyi mağdur etmektedir. Tüm dünya pandemiyle mücadele ederken, üretimin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılmış ve üreticiye/çiftçiye ciddi destekler sağlanmıştır. Ancak çay üreticilerinin durumu içler acısıdır. 

Özel sektör, zatıalinizin belirlediği yaş çay fiyatının biraz altında bir fiyat açıklamıştır. Ve Çaykur’dan iki gün önce alımlara başlamıştır. Çaykur da alım yerlerinin birçoğunu açınca, fabrikadaki kapasitelerini doldurdular ve kontenjanı 15 kg/dk’ya çekmişlerdir. 

Tabi maalesef bu durumu fırsat bilen özel sektör, hemen yaş çay fiyatını ciddi anlamda aşağıya çekerek 2.400 TL’den almaya başlamışlardır. Bu şekilde çay üreticilerinin emeği sömürülmekte, ciddi anlamda mağdur edilmekte ve Devlettin kendilerine sahip çıkmasını beklemektedirler. 

Bu duruma “dur” denmesini beklemektedir. Zira özel sektör günlük olarak çay fiyatını değiştirmekte, hatta sabah-akşam fiyat farkı oluşturmaktadır. Bu durum çay üreticilerini ciddi anlamda üzmektedir.
Bu duruma Ticaret Bakanlığı, Tarım Bakanlığı ve Vekillerimiz tarafından bu soruna bir çözüm bulunmamıştır. Bu durum çay üreticilerini endişelendirmektedir. Oysa çay üreticileri bir çözüm beklemekte, bu fırsatçılığa dur denilmesini beklemektedir. Nasıl oluyor da bu fiyat değişikliği yaşanıyor? Kuru çayın fiyatı mı düşüyor yoksa işçilik maliyetleri mi artıyor ki yaş çay alım fiyatları sürekli düşmekte ve değişmektedir. 

Sayın Cumhurbaşkanım, zatıalinizin bu duruma bir “DUR” diyeceğine umudumuz tamdır. Bunu zatıalinizden çay üreticileri adına talep ediyoruz. 

Ziraat Odası Başkanları                    
Ardeşen, Çayeli, Güneysu, Fındıklı, Pazar, Derepazarı, Çamlıhemşin, İkizdere, Kalkandere ve İyidere

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!