Advert
Advert
Advert

Dünya Turizm Merkezi İstanbul

Dünya Turizm Merkezi İstanbul

Dünya Turizm Merkezi İstanbul
Dünya Turizm Merkezi İstanbul admin

Koronavirüs vaka sayıları azalmaya başlamasıyla birlikte, normale sürecide dönüş hızlandı. Turizmde heyecanlı ve hareketli bir dönem başladı. Ekonomik paket iç turizme de önemli bir hareket katacaktır. Bacasız sanayi olarak ifade edilen turizm pandemi sonrasında büyük bir değişim yaşayacak. Türkiye çok büyük bir avantaja sahip olarak, zengin turizm destenasyonu ve ticaret potansiyeli ile öne çıkmaktadır. İstanbul Türkiye'nin vitrini. Türk misafirperverliğini dünya'ya gösterme zamanı.

Dünya Turizmine şöyle bir bakalım, "Fransa 90 milyon turist le zirvede. İspanya, ABD, Çin ve İtalya'nın bir basamak ardında, Türkiye 52 milyon turist ile altıncı sırada. Gelir olarak ise 13. sırada yer almakta. Türkiye 40 milyar dolar gelir hedefliyor." Türkiye bu seviyeyi daha yukarılara taşıyabilecek potansiyele sahiptir.

İstanbul Otelciler Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Grand Hürriyet Otel Yönetim Kurulu Başkanı  Sn. Emre Sayılgan yeni turizm sezonu ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. 

Başkan Sayılgan; "Sağlık yatırımları ile Avrupa'nın en büyük şehir hastaneleri, yerli solunum cihazı ve ülkemizin sağlıkta başarılı bir performans göstermesi, dünya da ciddi bir dikkat çekmeyi başardı. Bu nedenle, krızı fırsata çevire biliriz. İyi tanıtım yapabilirsek buradan büyük bir avantajla  çıkabiliriz.

Tanıtım konusunda daha iyi olabiliriz. Uluslararası medya, ulusal medya, sosyal medya, google, yandex ve youtube'de bile neredeyse hiç tanıtım yok. Sadece tanıtım değil, bunun alt yapısını da yapmalıyız. Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Avrupa ve Körfez  ülkeleri ağırlıklı tanıtım yapmalıdır. Dijital tanıtım yöntemleri kullanılmalıdır. Dijital fuarlar yapılabilir. Tematik turizm haritaları hazırlanmalıdır. Yurtdışı tanıtıma ağırlık verilmelidir. EMİTT Fuarı yurt dışında yapılmalıdır.

İstanbul Türkiyenin Dünya'ya açılan yüzüdür. Bu nedenle İstanbul için özel bir konsept hazırlanmalıdır. Tarih ve sağlık turizmi, kültür turizmi, kongre ve fuar turizmi ve konaklama hizmet ile önemli imkanlara sahiptir. İstanbulda'ki butik otelleri güçlendirecek yeni bir plan hazırlanmalıdır. Herşey dahil yerine daha özel programlar yapılmalı. 

Özelikle, Tarihi Yarımada, Sirkeci, Laleli, Sultanahmet, Çemberlitaş, Gedikpaşa, Topkapı, Osmanbey, Beyoğlu, Tophane, İstoç ve Merter bölgeleri için pilot bir çalışma yapılmalıdır. Bu bölgedeki turizm aynı zamanda ticareti ve sosyal yaşamı'da canlı tutuyor. Kapalıçarşı, Mısırçarşısı, Sultanhamam, Gedikpaşa, Yeşildirek, Tahtakale ticaret turizmi potansiyeli çok yüksek bir bölge. Başlıbaşına bir ülke kadar büyük bir ticaret hacmi var.

Yeni dönem için Turizm Bakanlığı'nın koordinesinde ilgili bakanlıkların içinde bulunduğu bir birim oluşturularak sertifikasyon programı hazırladı. Sertifikasyon, uluslararası denetim yetkisi olan kurumlar tarafından periyodik olarak düzenli denetiminizi içeriyor. Kriterler, dörtlü gruplar halinde belirlendi.

Birinci grup, hava yolları ve hava limanları. İkinci grup, turizm taşımacılığı. Üçüncü grup, konaklama tesisleri, restoranlar. Dördüncü grup da ziyaretçiler. Bu bağlamda her biri için ayrı genelgeler, ayrı sertifikasyonlar içeriyor ama çatıda tek sertifikasyon sistemi var.

Özünde bir sosyal mesafe kuralları, iki hem olmazsa olmaz hijyen kuralları hem de virüs sonrası geliştirilen hijyen kuralları, üç personelin düzenli ve periyodik eğitimi içeren bir sertifikasyon kriterlerinden oluşuyor. Özel tür, paket tur, tam pansiyon, yarım pansiyon, yıldızlı oteller ve butik oteller gözden geçiriliyor. Sağlık ve hijyen kuralları daha fazla göz önünde bulundurulacak. Personelin eğitimi ve işe uygun olması da çok önemli. Bu güveni vermek zorundayız.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, TÜRSAB, TÜROB, TOBB, TUSAD, Ticaret Odası, Esnaf Odaları, Seyehat Acentaları ve ilgili paydaşlar geleceğe yönetilik planlama yapmalıdır. Yurt dışı tanıtıma ağırlık verilmelidir. 

Sağlık turizmi açısından Türkiye oldukça ileri bir seviyede ve pandemi sürecinde de başarılı bir yönetim gösterildi. Bu da Turizm için iyi bir gösterge oldu. Sağlık turizm belgesi yaygınlaştırılmalıdır. İl ve bölge bazlı turizm alternatifleri üzerinde çalışmalıdır. İstanbul ayrı bir proje  olarak ele alınmalıdır. Özellikle Tarihi Yarımada (Suriçi) için farklı bir proje yapılabilir. Kültür turizmi açısından Dünya'da eşi bulunmaz bir bölge, cazibe merkezi yapılmalıdır.

Ayrıca, illerimizin ve bölgelerimizin karakteristik özelliklerine göre turizm seçenekleriniz değerlendirilmelidir. Yerli turist potansiyelimiz çok düşük seviye'de, yabancı turist ve gurbetçilerimizin yurda gelişini kolaylaştıracak tedbirler alınmalıdır. Karayoluyla özel araçla gelen gurbetçilerimiz zorluk çıkartılıyor. Diplomatlarımız bu konuda duyarlı olmalıdır.

Koronavirüs nedeniyle turizm maliyetleri bir miktar artacaktır. Bu nedenle THY ve diğer havayolu şirketlerimiz ekonomik bilet veya biletlerde indirim yapmalıdır. Sınır kapılarımız da yaz aylarında ve bayramlarda izdiham oluyor, gurbetçilerimiz Sırbistan ve Bulgaristan da çok ciddi sıkıntılar yaşıyor. Kapıkule'ye yeni peronlar açılmalı ve iyileştirme yapılmalıdır.

Türkiye mevsimsel, tarihi ve doğal güzellikleri ile ve alternatif turizm potansiyeli, kruvazör, tarih, doğa, İnanç, deniz, termal, kongre, fuar, spor, zengin mutfak kültürü ve sağlık gibi bütün imkânlarıyla dünya turizminin yeni cazibe merkezi olabilir. Türkiye'nin dünya'ya açılan yüzü İstanbul'dur. Bu nedenle İstanbul cazibe merkezi olarak korunmalıdır. Ayrıca, zengin turizm destenasyonu, sağlık ve hijyen kurullarına uygun personel ve tesislerimizle yeni döneme sektör olarak misafirlerimizi ağırlamaya hazırız, artıkbüyük düşünmeli ve ezberleri bozmalıyız dedi". 

Şener Mengene
Gazeteci-Yazar
Strateji Enstitüsü Genel Müdürü

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!