Advert
Advert
Advert

Dr. ARİF ŞEVKET BİLGİN’İN ARDINDAN

Dr. ARİF ŞEVKET BİLGİN’İN ARDINDAN

Dr. ARİF ŞEVKET BİLGİN’İN ARDINDAN
Dr. ARİF ŞEVKET BİLGİN’İN ARDINDAN admin

Arif Şevket Bilgin Rize ilinin yetiştirdiği değerli isimlerden biridir. Doktor olarak Rize şehrine büyük hizmetleri dokunmuş, ardından hizmetlerini Rize Milletvekili olarak sürdürmüştür. Ayrıca Rize tarihi çalışmalarım sürecinde sürekli ismiyle karşılaştığım gurbetteki Rizelilere hizmetleri dokunmuş, gerçek vakıf insanı Mehmet Şinasi Bilgin’in ağabeyisindir. 

ÖRNEK BİR AİLENİN EVLADI
Dört erkek üç kız olmak üzere yedi çocuklu Bilgin ailesinin ilk çocuğu olarak doğmuştur. Diğer çocuklar Mehmet Şinasi Bilgin (1928-1991), Müzeyyen Metinoğlu (1928), Güzide Çelik (1936), Necdet Bilgin (1939), Prof. Dr. Orhan Bilgin (1941), Nezahat Demir (1944)’dir. Aile olarak Oğuzların Bayat boyunun Selmanlu kabilesine bağlı olan Delihasan sülalesinin Saloğulları  (Salihoğulları) koluna mensuptur. 

HER İKİ DEDESİ DE ŞEHİT DÜŞMÜŞTÜ
Babası, maliye tahsildarı Mustafa Bey’dir. Babasının babası olan dedesi Arif Onbaşı, 1905 yılında Yemen İsyanı’nı bastırmak üzere askere Yemen’e gönderilmiş ve Yemen’in Hudeyde Limanı’na çıktıktan sonra yaya olara San’a’ya giderken çölde vefat etmiştir. Annesi Asiye Hanım, Soğuksu (Sosi) mahallesinden Sofuoğulları (Öztürkler) diye bilinen akrabadan Şehit Mehmet’in kızıdır. Annesinin babası olan dedesi 1916 yılında Ruslarla çarpışırken şehit düşmüştür.

HEP GÜZELLİĞİN YANINDA OLDU
Arif Şevket Bilgin 1925 yılında Çayeli’nde doğdu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi mezun oldu. İstanbul Şişli Çocuk Hastanesi Radyoloji İhtisası yaptı. Azdavay, Suruç, Rize Fındıklı Hükûmet Tabiplikleri, Muğla Devlet Hastanesi Röntgen Mütehassıslığı, Rize Verem Savaş Dispanseri, Rize Verem Hastanesi Baştabiplikleri, Rize Devlet Hastanesi Röntgen Mütehassıslığı olarak hizmet verdi. Görev yaptığı her yerde sivil toplum kuruluşlarının hayır kurumlarının yanında oldu, onlara destek verdi. Muğla Verem Savaş Derneği Başkanlığı, Rize Verem Savaş Başkanlığı, Rize Lisesi Koruma Derneği Başkanlığı, Rize Göğüs Hastalıkları Hastanesi Yaptırma Onarım Derneği Başkanlığı yaptı. 
Serbest Doktor olarak çalışırken 1983 yılında yapılan seçimler sonucunda Anavatan Partisi’nden Milletvekili seçildi. TBMM Başkanvekilliği görevinde bulundu. Evli ve dört çocuk babasıdır.

KUMBASAR: DÖRT DÖRTLÜK BİR İNSANDI
İşte bu güzel insan Arif Şevket Bilgin güzel anılar, güzel dostluklar ve hizmetler bırakarak aramızdan ayrıldı. Rize Eski Milletvekili Samı Kumbasar, 1966-69 yılları arasında Rize’de aynı hastanede görev yaptıklarını hatırlatarak “Saygın bir aileden geliyordu. Dört dörtlük bir insandı. Aslında siyasi bir yapısı yoktu. O yüzdendir belki de bir dönem milletvekilliği yaptı daha sonra aday olmadı. 1994 yılında yine Türk Parlamenterler Birliği Başkanlığını yaparken aynı yönetimde yer aldı. Kendisini hep güzellikleriyle hatırlayacağız” dedi.

Allah cc rahmet eylesin mekanı cennet olsun…

Fatih Sultan KAR / İST.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!