Advert
Advert
Advert

Günlük 250 TL'ye çalışacak işçi bulamıyorlar

Günlük 250 TL'ye çalışacak işçi bulamıyorlar
Günlük 250 TL'ye çalışacak işçi bulamıyorlar  admin

1 milyon üretici aile tarafından yapılan yaş çay tarımına sayılı günler kala 100 bin üreticinin İstanbul'dan Rize'ye gelmesinin yasaklanması ile işçi sıkıntısı yaşanmaya başlandı. Günlük yevmiyesi 250 TL olmasına rağmen çay bahçesinde çalışma zorluğunu bahane edenler, çay işçiliğini tercih etmiyor.


RİZE'YE GELEMEYEN ÇAY ÜRETİCİLERİ YARICI ARIYOR


Korona virüs tedbirleri kapsamında İstanbul'da yaşayan yaş çay üreticilerinin Rize'ye geliş izinleri iptal edilince, vatandaşlar çaylarını toplatmak için yevmiye ile  yada kar ortaklığı ile bahçelerinde çalıştıracak işçi arıyor.  Bu yıl, günlük yevmiyesi yaklaşık 250 TL'den aylık 7.500 TL kazanacak olmasına rağmen çay işçisi bulunamıyor. Yarıcılık yapan, yani başkasına ait çay arazisini kar ortağı olarak toplayanların ise telefonları susmak bilmiyor. Yarıcılıkla uğraşan  Hasan Tunç Yaklaşık 10 gündür sürekli arandığını dile getirerek ‘Hasan sen çay bahçesini biliyorsun, git topla’ diye aşırı derecede arayan var. Bende hepsine gidemem tabi, yarıcılık yapıyorum, anca kendi yerimi toplarım” ifadelerini kullandı.


1 AYLIK SÜREDE 20 BİN TL KAZANILABİLİR.


Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, çay işçiliğinin kazançlı olduğunu dile getirerek "Çay işçiliğinde 4 farklı yevmiye türü uygulanıyor. Günlük ücretle 250 TL kazanç elde edilebiliyor, ayda da 7 bin 500 TL kazanç demek. Kilosu 1 liradan toplama şekli var.  İyi çalışan biri günde 500 kilo toplayabilir buda günlük 500 tl eder. Bir de 3’te 1 usulü var. Bu usulde ise 10 ton çay toplayan biri elde edeceği 30 bin liralık gelirin 20 bin lirası kendisine kalıyor. Sezonda 3 kere çay toplandığı düşünülürse yılda 60 bin lira kazanabilir. Çay işçiliği kazançlı bir iş" dedi.


ALTERNATİFLER ARANIYOR.


Sınır kapılarının kapatılması nedeniyle 40 bin yabancı  uyruklu işçinin ülkeye giremeyecek olması, büyükşehirlerden gelmek isteyen yaklaşık 100 bin üretecinin de kente girişlerinin yasaklanması ile oluşan işçi açığı, salgın nedeniyle kendi işi olumsuz etkilenen ve iş arayanlar ile eğitime uzaktan devam edilirken memleketine dönen üniversite öğrencileri ve Vefa Sosyal Destek Grupları ile kapatılması formülü üzerinde duruluyor. Rize’de İş-Kur’a kayıtlı yaklaşık 20 bin dolayında işsiz olmasına rağmen çay bahçelerinde çalışma zorluğunu bahane edenler, çay işçiliğini tercih etmiyor.

 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!