Advert
Advert
Advert

Oruç tutmanın sağlığa faydaları

Uzun süre oruç tutmanın sağlığı olumsuz yönde etkileyeceğinden mi endişeleniyorsunuz? Orucun şaşırtıcı sağlık yararlarını Diyetisyen Serkan Sıtkı Şahin yazdı.

Oruç tutmanın sağlığa faydaları
Oruç tutmanın sağlığa faydaları admin

11 Ayın Sultanı Ramazan, hoş geldi safalar getirdi. Ancak bazı insanların kafasında oruç tutmanın sağlığa zararlı etkileri olabileceği konusunda soru işaretleri var. Belirli hastalık halleri dışında, oruç tutmanın sağlığa birçok faydası bulunuyor.

Eğer bu kadar uzun süre oruç tutmanın sağlığı olumsuz yönde etkileyeceğinden endişe edenlerden biriyseniz, oruç tutmanın bu faydalarına göz atın.

İşte oruç tutmanın sağlığa faydaları:

Beyni güçlendirir
Kuşkusuz, oruç tutmanın zihinsel sağlığınız ve ruhsal odaklanmanız üzerindeki olumlu etkilerinin farkında olacaksınız ancak oruç tutmanın beyin güçlendirici etkileri düşündüğünüzden daha da önemli. Yapılan bir araştırma, Ramazan ayında kazanılan zihinsel odağın, vücudun daha fazla beyin hücresi üretmesini sağlayan ve böylece beyin fonksiyonlarını geliştiren beyin kaynaklı nörotrofik faktör seviyesini artırdığını buldu.

Aynı şekilde, böbreküstü bezi tarafından üretilen kortizol hormonu miktarında belirgin bir azalma bulundu. Bı hem Ramazan hem de sonrasında stres seviyelerinin büyük ölçüde azaldığı anlamına geliyor.


Kötü alışkanlıkları azaltır
Gün boyunca oruç tutacağınız için, Ramazan ayı, kötü alışkanlıklarınızı iyiliğe çevirmek için mükemmel bir zamandır. Sigara ve şekerli yiyecekler gibi sağlığa zararlı şeylerden Ramazan ayında uzak durduğunuzda vücudunuz, yavaş yavaş yokluğuna alışacaktır.

Oruç tutmanın, kötü alışkanlıkları azaltmanıza yardımcı olma etkisi o kadar önemlidir ki, dünya genelinde çoğu ulusal sağlık servisi, sigarayı bırakmak için Ramazan ayını ideal bir zaman olarak tavsiye eder.


Düşük kolesterol
Kilo kaybının Ramazan ayında oruç tutmanın olası fiziksel sonuçlarından biri olduğunu hepimiz biliyoruz, ama aynı zamanda sahnelerin arkasında devam eden bir sürü sağlıklı değişiklik var. Yapılan çalışmalar Ramazan ayında oruç tutan kişilerin lipit profillerini olumlu yönde etkilediklerini, yani kanda kolesterolün azaldığını gösteriyor.

Düşük kolesterol, kalp-damar sağlığı, kalp hastalığı, kalp krizi veya felç geçirme riskini büyük ölçüde azaltır. Dahası, Ramazan'dan sonra sağlıklı bir diyet uygularsanız, bu yeni düşük kolesterol seviyesini koruyabilirsiniz.


Kalıcı iştah azalması
Aşırı kısıtlayıcı diyetlerle ilgili temel sorunlardan biri, kaybedilen kilonun, diyete çok az bir miktar ilave bile olsa, çabucak geri alınmasıdır. Oruç için durum böyle değil. Ramazan ayı boyunca tüketilen yiyeceklerin azalması, midenizin giderek küçülmesini sağlayabilir, bu da tam doygun hissetmek için daha az yiyecek yemeniz gerektiği anlamına gelir.

Sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmak istiyorsanız, Ramazan ayı tam zamanı. Ramazan ayının sonunda, iştahınız eskisinden daha az olacak.

 

Detoks etkisi
Kendinizi ruhsal olarak temizlemeniz için mükemmel olmasının yanı sıra, Ramazan vücudunuz için harika bir detoks görevi görür. Gün boyu yemek yememek ve hiçbir şey içmemekle, vücudunuza ay boyunca sindirim sistemini detoks etme şansı tanırsınız.

Vücudunuz enerji üretmek için yağ depolarını harcamaya başladığında, yağ birikintilerinde bulunabilecek zararlı toksinleri de yakar. Bu vücut temizliği geride sağlıklı bir sayfa bırakacaktır ve sürekli sağlıklı bir yaşam tarzı için mükemmel bir basamak olacaktır.

 

Daha sağlıklı metabolizma
Ramazan ayında gün boyunca yemek yememekle, metabolizmanızın daha verimli hale geldiğini göreceksiniz, bu da hücrelerinizin gıdalardan emdiği besin miktarını arttırdığı anlamına geliyor. Bunun nedeni, sahur, oruç ve iftar kombinasyonunun bir araya getirdiği ve kaslarınızın daha fazla besin emmesini sağlayan adiponektin adı verilen hormonun artmasıdır.

ramazan sağlık okur53 rize haberleri güncel karadeniz
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!