Advert
Advert
Advert

TTB Meclis Başkanı Arslantürk : “Yaş çay yaprağını alıp işleyen çay sanayicisi de devletten destek bekliyor”

Devletin çay üreticisine olduğu gibi yaş çay yaprağını alıp işleyen çay sanayicisi de destek olması gerektiği belirtildi.

TTB Meclis Başkanı Arslantürk : “Yaş çay yaprağını alıp işleyen çay sanayicisi de devletten destek bekliyor”
TTB Meclis Başkanı Arslantürk : “Yaş çay yaprağını alıp işleyen çay sanayicisi de devletten destek bekliyor” admin

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Trabzon Ticaret Borsası (TTB) Meclis Başkanı Sebahattin Arslantürk, 835 bin dekar alanda, yaklaşık 214 bin üreticinin çay tarımı yaptığı, 46’sı ÇAYKUR’a, 120’si özel sektöre olmak üzere 166 fabrikada yaş çay yapraklarının işlenerek üretimin gerçekleştirdiği Doğu Karadeniz’de 2019 çay sezonunun yakında başlayacağını hatırlattı.

Arslantürk “Üretildiği kesimde tek ürün olan çay bölgenin önemli tarımsal faaliyetleri içinde büyük bir yer tutarken, sanayisinin de istihdama hatırı sayılar katkı sağlamaktadır. Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde üretimi ve sanayisi yapılan çay da sektörde yaşanan sıkıntılarda had safhadadır. Son dönemlerde yaşanan sıkıntıların özellikle çay sanayisi üzerindeki olumsuz etkileri giderek artmaktadır. Bu sıkıntıların giderilmesinde ÇAYKUR’un devlet tarafından desteklenmesi bölgenin sosyal yapısı açısından ne kadar gerekli ise de, kendi ayakları üzerine durmaya çalışan özel sektörün de o denli haksız bir rekabet ile karşı karşıya kalmasına neden olmuştur, olmaktadır. Özel sektördeki ekonomik sıkıntıların azami düzeyi ulaştığı bir süreçteyiz. Bu sıkıntılı sürecin mutlaka ÇAYKUR-özel sektör ayrımına gidilmeden sosyal devlet yapısı için de gerekli müdahaleler ve destekler sağlanarak giderilmesi gerekiyor” dedi. 

Çay üreticisine devletin ekonomik getirisi olacak şekilde desteklemesini sürdürmesini isteyen Arslantürk “Ancak, geçtiğimiz yıl 1 milyon 500 bin tona yaklaşan yaş çay yaprağını alıp işleyen çay sanayicisi de devletin elini kendilerine uzatmasını beklemektedir. Bunun yolu da öncelikle ve özellikle sektörde haksız rekabeti önleyecek politikaların uygulanması, devletin sektördeki herkese aynı anlayışla yaklaşmasından geçmektedir. Önümüzdeki günlerde açılacak olan 2019 yaş çay alım ve işleme kampanyası için devletin ÇAYKUR eliyle uygulayacağı alım ve fiyat politikaları, sektörde tüm kesimleri memnun edecek şekilde tespit edilerek tespit ve ilan edilmelidir. Bunun için Ticaret Borsaları tarafından önerilen fiyat ve ödeme sistemleri mutlaka dikkate alınmalıdır” ifadelerini kullandı. 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!