Advert
Advert
Advert

Rize'de Köylülerden Taş Ocağı Yapımına Tepki

Rize'de köylerinde yapılması planlanan taş ocağı ve taş kırma eleme tesisine karşı çıkan vatandaşlar, Rize İdare Mahkemesinde "ÇED gerekli değildir" kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açtı

Rize'de Köylülerden Taş Ocağı Yapımına Tepki
Rize'de Köylülerden Taş Ocağı Yapımına Tepki admin

Rize'nin Hemşin ilçesine bağlı Levent köyünde özel bir firma tarafından yapılması planlanan taş ocağı ve taş kırma eleme tesisine karşı çıkan köylüler, konuyu mahkemeye taşıdı.

Levent köyünün Demirciler Mahallesi'nde yapılması planlanan tesisin çevreye zarar vereceğini savunan köy sakinleri, "ÇED gerekli değildir" kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için dava açtı.

Rize İdare Mahkemesinde görülen davanın duruşmasına, davacı Levent Köyü Muhtarı Ahmet Kamiloğlu, avukatı Cömert Uygar Erdem, davalı tarafın temsilcisi ve köylüler katıldı.

Duruşmanın ardından gazetecilere açıklama yapan avukat Erdem, bölgenin bal üretimi açısından önemli bir yer olduğunu söyledi.

Bölgenin "arı padişahı" diye anıldığını belirten Erdem, "Bunun dışında yöredeki 4-5 köyün içme sularının temin edildiği bir alan ve bu açıdan baktığımızda proje bu yöre için tehdit içeriyor. Biz bunları dile getirdik. Karşı taraf da projelerinin çevreye zarar vermeyeceği yönünde iddiada bulundu. Bizler anayasadan kaynaklanan çevreyi koruma ödevimiz kapsamında savunmalarımızı yaptık ve kararı bekliyoruz." dedi.

Köy sakinlerinden Ramiz Demirci, görevlilerin taş ocağı açılmak istenen alanda inceleme yapmadan karar verdiğini iddia ederek, "Köyden geçmeden taş ocağı alanına ulaşılamaz. Köyün içinden geçmeleri gerekiyor. Köyde hiç kimse kamudan gelen bir insana rastlamamıştır. Zaten köylünün rehberliği olmadan oraya gelen memurların yolu bulması ve taş ocağı alanına gitmesi mümkün değil." diye konuştu.

Ortada bir yanlış olduğunu ve bundan dönülmesi gerektiğini savunan Demirci, şunları ifade etti: "Biz ümit ediyoruz ki mahkeme heyeti bu konuda, çevrenin ve çevrede yaşayanların hassasiyetlerini, anayasanın verdiği doğayı koruma görevini dikkate alarak yürütmeyi durdurma kararı verecektir. Bizler bu işi bırakmıyoruz ve sonuna kadar gideceğiz. Süreç devam ediyor. Biz mücadelemize devam edeceğiz. Çevremize sahip çıkacağız."

Birgöl Demirci de siyasi hiçbir amaç gütmeden sadece doğaya olan duyarlılıklarını dile getirdiklerini aktararak, "Hiçbir şeye zarar verilmeyecek deniliyor, asla biz buna inanmıyoruz. Devletimizin yanında bir vatandaş olarak gerçekten bunun burada sonlanmasını istiyorum." diye konuştu.

Öte yandan mahkeme kararının, önümüzdeki günlerde açıklanacağı bildirildi.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!