Advert
Advert
Advert

ÇAYÜDAD: Yaş Çaya Yıllık Gıda Enflasyonu Uygulanmalı ve Yaş Çay 3,27 TL Olmalı

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, yaş çaya 3,10 TL fiyat isteyen Rize Ziraat Odası'Nın aksine yaş çay kilo fiyatının 3,27 TL olması gerektiğini savundu.

ÇAYÜDAD: Yaş Çaya Yıllık Gıda Enflasyonu Uygulanmalı ve Yaş Çay 3,27 TL Olmalı
ÇAYÜDAD: Yaş Çaya Yıllık Gıda Enflasyonu Uygulanmalı ve Yaş Çay 3,27 TL Olmalı admin

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, yaş çaya yıllık gıda enflasyonu oranında zam yapılması ve yaş çay taban kilo fiyatının 3,27 TL olması gerektiğini söyledi.

Mayıs ayı içerisinde başlayacak yaş çay sezonu öncesi çay üreticilerine mutlaka budama işlemlerini yaptırmaları yönünde uyarıda bulunan Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, budamanın az yapılması halinde özel sektörün taban fiyatını düşük tutacağını savundu.

Budamanın az yapıldığı takdirde özel sektörün çayın mecburiyetten kendine geleceğini bildiği için taban fiyatın altında yaş çay alımı yapacağını belirten ÇAYÜDAD Başkanı Mavi, buna fırsat verilmemesi için mutlaka budamaların yapılması gerektiğini kaydetti.


2019 yılı yaş çay taban kilo fiyatına yıllık gıda enflasyonu oranında zam yapılması gerektiğini savunan Mavi, ÇAYKUR’un 2019 yılı yaşçay dönüm kotasının da 500 kg olarak açıklanmasını beklediklerini kaydederek, “1. Sürgünde dönüm başı uygulanacak kota en az 500 kg olmalıdır. Bunun haricinde uygulanacak dönüm kotası özel sektrün işine yarayacaktır ve özel sektörün bunu fırsat bilerek düşük fiyattan çay alarak üreticimizi mağdur edeceği bilinmelidir. 2019 yılı yaş çay fiyatının belirlenmesi konusunda ise devletin resmi kurumu TÜİK’’in açıkladığı yıllık gıda enflasyonu olan % 30.97 TL. ile eşit yapılmasını yani 2019 yaş çay fiyatının 2,32x % 30.97 =3.140 TL ve destekleme ile birlikte 0,13+ 3.140= 3.27 TL olmasını bekliyoruz. Bu fiyat çay üreticisinin alın terinin verilmesi demektir. Yıllardır hükümetlerimizin yıllık enflasyona göre yaş çaya taban fiyat verdiğini göz önünde bulundurursak bu fiyatın açıklanması gerektiğini, bu fiyatın bizleri memnun edeceği gibi devletine, bayrağına bağlı fedakar çay üreticisinin hakkı olduğunu düşünmekteyiz.
Ayrıca yaklaşık bir yıldır kuru çaya zam yapılmayarak hem ÇAYKUR, hem özel sektör hem de yaş çay üreticisi büyük zararlar görmüştür. Vatandaşın tükettiği gıda ürünleri içinde en ucuz ürün olduğu gözlerden kaçırılmamalıdır. Bugün 5 kişilik bir aile ayda ortalama 2 kg kuru çay tüketmektedir. 2 kg kuruçay ortalama 60.00 TL dir. 30 güne böldüğümüzde günlük 2.00 TL yapar yani 5 kişilik bir ailenin günlük çay ihtiyacı 2.00 TL’dir. Bu da gösteriyor ki temel gıda maddelerinin içinde en ucuzu çaydır. Kuru çaya da TÜİK verilerine göre zam yapılması gerekmektedir. Bu vesile ile 2019 yılı yaş çay sezonunun bereketli geçmesini cenabı Allah’tan niyaz ederiz.” Diye konuştu.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!