Advert
Advert
Advert

En temel sorunlardan biri kadının toplumsal konumu ve haklarıdır

En temel sorunlardan biri kadının toplumsal konumu ve haklarıdır

En temel sorunlardan biri kadının toplumsal konumu ve haklarıdır
En temel sorunlardan biri kadının toplumsal konumu ve haklarıdır admin

Kadına layık olduğu yerin verilip taltif edildiği tek yer şüphesiz ki İslam dini olmuştur. Hazreti Peygamberimizin, "Cennet annelerin ayakları altındadır" Hadis’inde bunu görebiliriz. Ayrıca yine Peygamberimizin, "aranızda en hayırlı kimseler kadınlarına zevcelerine karşı huyu en iyi olanınızdır" şeklindeki hadisi, kadınlara karşı güler yüz ve tatlı dille muamele edilmesi gerektiğini açıkça belirtmektedir.

 

Kadınlar gününün tarihçesine bakarsak 8 Mart, Dünya Emekçi Kadınlar Günü, tüm dünya emekçi kadınlarının kutladığı uluslararası bir gündür.

 

8 Mart 1857’de ABD'nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi, daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başladı. Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can verdi. İşçilerin cenaze törenine 10.000'i aşkın kişi katıldı. 26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart'ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edildi.

 

Kadının Allah-u Teâla’nın bir emaneti olduğuna dikkat çeken Peygamber Efendimizin, "Kadınlar hususunda Allah'tan sakınınız, zira onlar Allah’tan emanet olarak almışsınızdır." Hadis-i Şerif’i kadın haklarının ilahi bir kanunla en iyi şekilde korunduğunu belirtmektedir.

 

İslam kadına; kız olsun, eş olsun, anne olsun hep ikram edilmesini emretmiştir.

 

 "Biz insana, ana babasına iyilik etmesini tavsiye ettik. Anası onu zahmetle taşıdı ve zahmetle doğurdu." (Ahkaf Suresi 44)

 

Peygamber Efendimiz (SAV) veda hutbesinde şöyle buyurdu, "Kadınlar size Allah’ın emanetidir."

 

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk ise kadına verdiği değeri şu sözlerle dile getirmiştir, “Milletin yaşama gücünü ayakta tutan daima kadınlardır!”

 

Biz Saadet Partisi olarak biliyoruz ki, günümüzde en temel sorunlardan biri kadının toplumsal konumu ve haklarıdır. Bir yerde cinsiyet ayrımından dolayı bir ayrıştırma, aşağılama veya şiddet varsa orada insanlık sorunu var demektir. Kadına yönelik fiziksel, psikolojik, ekonomik, cinsel şiddetin ve ayrımcılığın karşısında duracak, bu konuda asla taviz vermeyeceğiz.

 

Saadet Partisi Rize Belediye Başkan Adayı Av. Muhammet Kaçar ile çıktığımız yolda, Rize’nin yönetiminde Kadınların sesini duyuracağımıza, toplumun büyük bir kısmını oluşturan, toplumun temel taşı ailenin ilk öğretmeni olan Kadınların yönetime dâhil edilmesi için elimizden gelen gayreti göstereceğimize söz veriyoruz.

 

Sadece küresel güçlerin bize dayattığı 8 Mart’ın değil, her günün adil ve yaşanabilir bir gün olarak anılacağı güzel günleri hep birlikte kuracağız inşallah.

 

Dilek Onay Can

Saadet Partisi Rize Belediye Meclis Üyesi Adayı

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!