Advert
Advert
Advert

Arı yetiştiricilerine alternatif ürün çağrısı

Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli: "Bu girdilerle bal üretimi ekonomik açıdan yüz güldürmez hale geldi.

Arı yetiştiricilerine alternatif ürün çağrısı
Arı yetiştiricilerine alternatif ürün çağrısı admin

 Giresun Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Kubilay Elevli, "Bu girdilerle bal üretimi ekonomik açıdan yüz güldürmez hale geldi. Üreticilerimiz balın yanı sıra mum, arı sütü, propolis ve polen gibi alternatif ürünlere de yönelmeli." dedi. 

Elevli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bir kilogram kestane balının maliyetinin 70 liraya, çiçek balının ise 14 liraya ulaştığını söyledi. 

Üretim maliyetlerinde yaşanan artışa rağmen yıllardır bal fiyatlarında değişme olmadığına işaret eden Elevli, günümüzde arı yetiştiriciliğinin karlı bir iş kolu olmaktan çıktığını savundu. 

Elevli, "Bundan 10 yıl önce temel peteğin kilogramı 8 lira iken bugün 40 lira. Kovan maliyetleri de malzeme fiyatları da arttı. Çiçek balının bir kilogram maliyeti 14 liraya ulaştı. Kestanede ise 70 lira. Ama balın fiyatı 10 yıldır hep aynı seviyede. Destekler de istediğimiz düzeyde değil. Hal böyle olunca yetiştiriciler emeğinin karşılığını alamamakta." ifadelerini kullandı.

Devlet tarafından sağlanan desteklerin artırılmasının ve başta mazot olmak üzere yeni teşvik taleplerinin olduğunu kaydeden Elevli, şöyle konuştu:

"Çiftçilere ciddi oranda mazot desteği sağlanıyor. Ama arıcılar bu uygulama dışında. Türk arıcıları gezgin ve ortalama 3 bin 200 kilometre yol katediyorlar. Türkiye'de bal akımı 9 ay boyunca sürüyor. Naranciye ile başlıyor şubat ayında, kasım ayına kadar süreç devam ediyor. Biz mazot desteği kapsamına yetiştiricilerin de alınmasını istiyoruz. Yine mevcut teşvikler artırılmalı, yeniler eklenmeli. Böylelikle girdi maliyetleri azalacaktır." dedi.

Elevli, "Bu girdilerle bal üretimi ekonomik açısından yüz güldürmez hale geldi. Üreticilerimiz sadece bal üretmemeli. Arı sütü, propolis ve polen gibi alternatif ürünlere de yönelmeliler. Artık üretim kalemlerini çeşitlendirmemiz gerekiyor. Biz birlik olarak üyelerimizi bu konuda bilinçlendirmeye, teşvik etmeye çalışıyoruz." diye konuştu. 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!