Advert
Advert
Advert

Bekaroğlu Ayder Yaylası Kentsel Dönüşüm Projesini Sordu

Bekaroğlu Ayder Yaylası Kentsel Dönüşüm Projesini Sordu

Bekaroğlu Ayder Yaylası Kentsel Dönüşüm Projesini Sordu
Bekaroğlu Ayder Yaylası Kentsel Dönüşüm Projesini Sordu admin

Rize Çamlıhemşin İlçesi’ne bağlı Ayder Yaylası, kaplıcası ve eşsiz doğal güzellikleriyle Doğu Karadeniz iç ve dış turizmi için önemli alanlardan birisidir. Belediye mücavir alanı olan Ayder Yaylası, doğal güzellikleri, bitki örtüsü ve temiz havası ile öne çıkmaktadır.  1987 yılında Bakanlar Kurulu Kararı ile “Turizm Merkezi” ilan edilmiş, bu kararın ardından yaylada gelişigüzel çarpık yapılaşmalar başlamıştır. Daha sonra 1994 yılında Milli Park, 1998 yılında doğal sit alanı ve 2006 yılında da Bakanlar Kurulu Kararıyla “Kültür ve Turizm Koruma Gelişim Bölgesi” olarak ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Ancak alınan doğal sit kararı doğrultusunda 2 yıl içinde oluşturulması gereken Koruma Amaçlı İmar Planı, aradan geçen 20 yıla rağmen hazırlanmamıştır.

Çarpık yapılaşma nedeniyle her geçen gün doğal güzelliğini yitiren Ayder Yaylası’nda, birçok kişi kaçak yapılaşma ile SİT ve Milli Parklar yasalarına muhalefetten yargılanmıştır. Çamlıhemşin Belediye Meclisi tarafından 290 yapıdan 158’i hakkında kaçak ve ruhsata aykırı olduğu gerekçesiyle yıkım kararı alınmış, ancak yıkım için açılan hizmet alımı yoluyla açık ihaleye katılan firma olmadığı için kaçak yapılar yıkılamamıştır.

Çarpık yapılaşma sorunu çözülememişken, Şubat 2017 tarihinde Rize Valisi Erdoğan Bektaş, Ayder Yaylası’na TOKİ’nin gireceği yönünde açıklama yapmıştır. Bu açıklamanın ardından 16 Şubat 2017 tarihinde Ayder Yaylası Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nin hazırlanması için TOKİ tarafından ön yeterlilik ihalesi yapılmıştır. Ancak ihalenin sonuçları kamuoyuna yansımamışken, Ağustos 2017 tarihinde Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan Rize’de AKP Genişletilmiş İl Danışma Meclisi toplantısında yaptığı “Ayder’i kirlettik, rezil ettik” özeleştirisinden sonra TOKİ tarafından Ayder Yaylası’nda Kentsel Dönüşüm Projesi uygulanacağı açıklanmıştır. 5 farklı yayla modelinin hazırlandığı belirtilen açıklamada, uygulanacak modelde, dikey yerine en fazla iki katlı yapıların yer almasının öngörüldüğü belirtilmiştir.

Konuyla ilgili olarak 14-15 Ekim 2017 tarihlerinde Ayder Yenileme ve Koruma Projesi Arama Konferansı yapılmış, Ayder için proje arayışı içerisinde olunduğu dile getirilmiştir. TOKİ Başkanı Ergün Turan yaptığı açıklamada, 1 milyon metrekare alanda bir proje çalışması yürütüleceğini, 4 farklı alternatif proje çalışması başlatıldığını belirtmiştir.

Ayder Yaylası kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili yapılan açıklamalar vatandaşları tatmin etmediği gibi ortada kamuoyuna açıklanmış bir projenin olmayışı insanları ne olacağı konusunda merak ve endişe içerisinde bırakmaktadır.

Bu bağlamda;

  1. 1987 yılında “Turizm Merkezi” ilan edilmesi ve yapılaşma konusunda sınır getirilmesinden sonra Ayder Yaylası’nda ne kadar yapılaşma olmuştur? Bu yapılaşmaya kimler izin vermiştir? Bu çerçevede yapılan bir araştırma ya da soruşturma var mıdır? Var ise yapılan tespitler nelerdir ve sonuçları ne olmuştur?
  2. Ayder Yaylası’ndaki çarpık yapılaşma konusunda nasıl önlemler alınacaktır? Bu binalar yıkılacak mıdır? Bu binaların yıkılması için herhangi bir girişimde bulunulmuş, ihalesi yapılmış mıdır?
  3. TOKİ Başkanı Ergün Güven 14-15 Ekim tarihlerinde yapılan Ayder Yenileme ve Koruma Projesi Arama Konferansı’nda 4 farklı alternatif çalışma olduğunu söylemiştir. Bu modeller nedir? Bu çalışmaların projelendirilmesi için herhangi bir çalışma var mıdır? Bu konularda kamuoyu ne zaman bilgilendirilecektir?
  4. TOKİ tarafından 16 Şubat 2017 tarihinde Ayder Yaylası Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi’nin hazırlanması için TOKİ tarafından ön yeterlilik ihalesi yapılmıştır. Ne var ki bu ihalenin sonuçları ile ilgili kamuoyuna bir bilgi verilmemiştir. İhalenin sonuçları nedir; kaç firma katılmıştır, ihale kimlerde kalmıştır?
  5.  
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!