Advert
Advert
Advert

Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt'ta cuma namazı sonrası protestolar gerçekleştirildi

ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanımasına tepkiler

Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt'ta cuma namazı sonrası protestolar gerçekleştirildi
Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt'ta cuma namazı sonrası protestolar gerçekleştirildi admin

ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki göstermek amacıyla Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt'ta cuma namazı sonrası protestolar gerçekleştirildi.

Trabzon Sivil İnisiyatifi tarafından cuma namazının ardından Atatürk Alanı'ndaki İskenderpaşa Camisi önünde basın açıklaması yapıldı.

Genç Hareket Trabzon İl Temsilcisi Mürsel Furkan Öztürk, grup adına yaptığı açıklamada, İsrail'in Filistin ve Kudüs'teki varlığının gayri meşru olduğunu belirterek, "Varlık sebebi işgaldir ve işgal devam etmektedir. İsrail'in işgalci politikaları ulusal ve uluslararası hiçbir hukukta onaylanmış değildir, onaylanması da mümkün olamaz." dedi.

İslam dünyasının bütün Filistin topraklarına ve Filistin'in başkenti Kudüs'e sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Öztürk, şunları kaydetti:

"Görünen odur ki İsrail Filistin'i işgal etme ve sonrasında işgal topraklarını Suriye, Türkiye ekseninde genişletme planlarını yürütmektedir. Bu planı uygulamak için başta ABD olmak üzere birçok güçle iş birliği yapmaktadır. İslam dünyasının hali hazırdaki iç problemleri çatışma ve kaos ortamları da onlar için bir fırsat olarak görülmektedir. Derhal iç problemlerin sarmalından çıkıp herkes yüzünü siyonizm etrafında buluşanlara çevirmelidir. Filistin ve Kudüs'ün müdafaası herkesin mesuliyetidir."

Basın açıklamasına, Vali Yücel Yavuz, Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, AK Parti Trabzon İl Başkanı Haydar Revi ile çeşitli sivil toplum kuruluşlarının üyeleri katıldı.

Gösteri, ellerinde Türk ve Filistin bayrakları bulunan grup üyelerinden bazılarının Uzun Sokak'ta gerçekleştirdiği yürüyüşün ardından sona erdi.

- Ordu

Ordu'da karar, AK Parti İl Başkanlığı tarafından basın açıklaması yapılarak protesto edildi.

AK Parti Ordu İl Başkanı Uğur Çelenk, Aziziye Camisi önünde toplanan grup adına yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Trump'ın hukuksuz Kudüs açıklamasının, insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi.

Kudüs'ün, tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğuna işaret eden Çelenk, "Alınan kararın İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka bir sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa sürede dönülmelidir." diye konuştu.

Çelenk, Türkiye'nin, insanlığın silueti olan Kudüs'ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasında olduklarını sözlerine ekledi.

Protestoya, Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, siyasi ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile vatandaşlar katıldı.

- Giresun

Giresun'daki etkinlik ise Atatürk Meydanı'nda düzenlendi.

AK Parti Giresun İl Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, burada yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kesin şekilde ilan ettiği üzere Kudüs'ün tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu söyledi.

Bunun, bölgede barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adım olduğuna dikkati çeken Şenlikoğlu, "İslam'ın sesini susturmak, kendi kurguları olan terör örgütlerini bahane ederek Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenler, tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklardır." dedi.

Şenlikoğlu, dünyadaki tüm Müslümanların, İslam İşbirliği Teşkilatı Zirve Dönem Başkanı olan Türkiye'nin çağrısına kulak vererek Kudüs'e sahip çıkacağına inandıklarını vurgulayarak, şöyle devam etti:

"İslam'ın kalbine saplanmaya çalışılan bu hançere ancak tüm Müslümanların iki elin parmaklarının kenetlenmesi gibi bütünleşmesiyle engel olabiliriz. Müslümanlar olarak Kudüs davası ve ümmetin birliği için her türlü çabayı göstermeye ve her türlü fedakarlıkta bulunmaya hazırız. Kudüs davasının sonuna kadar takipçisi olacağız." 

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk ile sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşların da yer aldığı grup açıklamanın ardından dağıldı.

- Rize

Rize'de vatandaşlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi.

AK Parti İl Başkan Yardımcısı Yunus Çoruh, Sahil Camisi önünde yaptığı açıklamada, atılan adımın barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adım olduğunu söyledi.

Müslümanların iradelerini esir etmek isteyenlerin tarihte defalarca olduğu gibi yine hüsrana uğrayacaklarını savunan Çoruh, şu değerlendirmede bulundu:

"İslam'ın Harem-i İzzeti olan Kudüs'ü tacize teşebbüs edenler, Türk'üyle, Arap'ıyla, Kürt'üyle tüm Müslümanlarda Selahaddin Eyyubi ruhunun dirilip karşılarına dikildiğini göreceklerdir. Türkiye'nin, İnsanlığın silueti olan Kudüs'ün mahremiyetine yönelik bu saldırı karşısında Cumhurbaşkanımızın liderliğinde ortaya koyduğu güçlü tepkinin sonuna kadar arkasındayız."

Siyasi ve sivil toplum kuruluşlarının üyelerinin de yer aldığı grup, çeşitli sloganlar atarak alınan kararı protesto etti.

- Artvin

Artvin'deki basın açıklaması ise Halitpaşa Meydanı'nda gerçekleştirildi.

AK Parti Artvin İl Başkanı Erkan Balta, burada yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Trump'ın hukuksuz Kudüs kararının insanlık vicdanını yaralayıp bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi.

Kudüs'ün, tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğuna dikkati çeken Balta, alınan kararın, İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacağını belirtti.

AK Parti Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe, Artvin Çoruh Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki'nin de yer aldığı gruptakiler zaman zaman "Kudüs özgürdür özgür kalacak", "İnsanlık uyuma Kudüs'e sahip çık" sloganları attı.

- Gümüşhane

Gümüşhane'de vatandaşlar karara tepki gösterdi.

AK Parti Gümüşhane İl Başkanlığı organizasyonunda Kemaliye Camisi önünde toplanan grup, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi.

AK Parti Gümüşhane İl Başkanı Celalettin Köse, burada yaptığı açıklamada, Filistin halkını hiçbir zaman yalnız bırakmayacaklarını söyledi.

Bu yanlıştan bir an önce dönülmesi gerektiğine işaret eden Köse, "Bütün Müslümanları kutsalımıza ve din kardeşlerimize yardım etmek için sesini yükseltmeye davet ediyorum." dedi.

Köse, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ortaya konulan güçlü tepkinin sonuna kadar arkasında olduklarını dile getirdi.

Programa Belediye Başkanı Ercan Çimen'in yanı sıra çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de katıldı.

- Bayburt

Bayburt'ta da vatandaşlar, ABD Başkanı Donald Trump'ın, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Tel Aviv'deki büyükelçiliklerini Kudüs'e taşıma kararına tepki gösterdi.

Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Anadolu Gençlik Derneği Bayburt Şubesince Yakutiye Camisi önündeki programda yaptığı konuşmada, ABD Başkanının hukuksuz kararının insanlık vicdanını yaraladığını ve bölgedeki sorunları derinleştirdiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kesin şekilde ilan ve ifade ettiği üzere Kudüs'ün tüm Müslümanların kırmızı çizgisi olduğunu ifade eden Memiş, "Kudüs bütün Müslümanların onuru ve iffetidir. Bu, bölgemizde barışı ve istikrarı tehdit etmeye yönelik bir adımdır. Alınan kararın İsrail ve Filistin toplumları arasındaki husumeti arttırmaktan başka sonucu olmayacaktır. Asla kabul edilemez gördüğümüz bu karardan en kısa zamanda dönülmelidir." diye konuştu.

Anadolu Gençlik Derneği Bayburt Şube Başkanı Fariz Tütün Eken ise Kudüs'le ilgili hadsiz ve hukuksuz böyle bir tasarrufun ABD ve İsrail'i hiç ummadıkları bir neticeyle karşı karşıya bırakacağını vurguladı.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!