Advert
Advert
Advert

Karadeniz'de Umut Yine Asıl Balığa Kaldı

Karadeniz'de, av sezonunun başlamasının üzerinden 1,5 ay geçmesine karşın umduğunu bulamayan ve tezgahlarında az miktarda balık çeşidi yer alan balıkçılar, "Karadeniz hamsi" için umudu soğuk havaya bıraktı.

Karadeniz'de Umut Yine Asıl Balığa Kaldı
Karadeniz'de Umut Yine Asıl Balığa Kaldı admin

Karadeniz'de, av sezonunun başlamasının üzerinden 1,5 ay geçmesine karşın umduğunu bulamayan ve tezgahlarında az miktarda balık çeşidi yer alan balıkçılar, "Karadeniz hamsi" için umudu soğuk havaya bıraktı. 

Bartın'ın Amasra ilçesinde, av yasağının kalkmasıyla 1 Eylül'de "vira bismillah" diyerek demir alan balıkçılar, ilk günlere göre palamut, istavrit, barbunya avlarken, Karadeniz'in simgesi olan hamside bolluk yaşanması için havaların soğumasını bekliyor.

İlçede balıkçılık yapan Necmettin Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geride kalan 45 günlük süreçte balıkçıların istediği avı gerçekleştiremediğini ve en büyük hayal kırıklığını palamutta yaşadıklarını belirtti.

-  "Bu zamandan sonra vatandaşlar hamsiyi ucuza yiyebilir"

Palamut avının az da olsa artmasına karşın, hala umulan düzeyde olmadığını ifade eden Yılmaz, "Geçen yıl bu zamanlar hemen hemen tüm balık çeşitlerinde bolluk vardı. Bu sezon havaların biraz geç soğuması balık avını olumsuz etkiledi. Balık az çıkınca fiyatlarda biraz pahalı oluyor. Geçen yıl 1-1,5 kilo büyük palamudu 10 liraya satarken şimdi 300 gram palamut 10 lira. Ama hala büyük palamut yok, şimdilik ince palamutta biraz bolluk var." diye konuştu.

Karadeniz'de, balıkçı tezgahlarını genellikle Marmara hamsinin doldurduğunu ve kilogramı 20 liradan satıldığını dile getiren Yılmaz, "Karadeniz hamsi için havaların biraz daha soğumasını bekliyoruz. Şu anda hamsi avına çıkan çok az balıkçı var. Teknelerin hemen hemen hepsi hamsinin az olması nedeniyle başta palamut olmak üzere diğer çeşitlerde av yapıyor. Ancak bu zamandan sonra vatandaşlar hamsiyi ucuza yiyebilir. Karadeniz’de hamsinin bollaşması için hava sıcaklığının ciddi şekilde düşmesi gerekiyor. Bu da 15 gün-1 ayı bulur." ifadelerini kullandı.

Balıkçılardan Ferhat Duman da bolluk olmamasına rağmen fiyatların uygun seviyede olduğunu söyledi.

Tezgahlarda şu anda Marmara hamsinin satıldığını, Karadeniz hamsinin çıkması için havaların soğumasını beklediklerini anlatan Duman, "Geçen yıl bu zamanlar Karadeniz hamsi 5-10 liraya satılıyordu. Şu anda denizlerimizde hamsi olmadığı ve Marmara’dan geldiği için kilosu 20 liradan satılıyor. Şu anda son yılların en kısır olduğu zamanı yaşıyoruz." diye konuştu.

Balıkçı tezgahlarında kilogramı 20 liraya alıcı bulan hamsinin yanı sıra palamut 10, mezgit 15, istavrit 10, zargan 15, barbunya 20 liradan satılıyor.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!