Advert
Advert
Advert

Bekleniyordu Düşüş Yaşandı

Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, bu yıl 1 milyon 197 bin ton yaş çay alındığını, 4. sürgünle birlikte bu rakamın 1 milyon 250 bin tona çıkmasını beklediklerini söyledi.

Bekleniyordu Düşüş Yaşandı
Bekleniyordu Düşüş Yaşandı admin

Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, 3. sürgün yaş çay alım kampanyasının bugün itibariyle yüksek kesimlerde dahil olmak üzere bittiğini söyledi. 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Erdoğan "3. sürgün yaş çay kampanyasının bugün için son alımların yapıldı ve sona erdi. 10 Mayıs'ta başlayan hasatta 1. sürgünde 362 bin ton, 2. sürgünde 485 bin ton ve 3. sürgünde 350 bin ton yaş çay alımı gerçekleşti. 1. sürgündeki eksikliği 2. sürgün tamamlamış oldu. Son senelere bakıldığında 3. sürgün alımları biraz daha zayıf kalmıştır. Bunun yanında 4. sürgünde 50 bin ton civarında bir rekolte bekliyoruz. 4. sürgün ile birlikte bu sezon toplam 1 milyon 250 bin ton civarında yaş çay hasadı yapılmış olacak. Bu rakamlarla hem ÇAYKUR hem de özel sektör güzel bir sezon geçirmiş olacak" dedi.

'Türkiye tüketimine yetecek kadar çay elde edilmiştir'

Toplam şuana kadar 260 bin ton kuru çayın elde edildiğini belirten Erdoğan "2017 yılında elde edilen kuru çayın 2018 Haziran ayına kadar ülke genelindeki tüketime cevap vereceğini ve damak tadımıza uygun, kaliteli bir çayın bu sezon içileceğini düşünüyoruz. Bu yıl ki hava sıcaklığı ve yaşanan şiddetli yağışlar çayın kalitesinde ve alımlara etkisi oldu. Bazı aylarda havaların aşırı yağışlı olması bazen de havaların sıcak gitmesi birbirine eş değer bir ortam hazırlamıştır ve klimatik ortam olması sebebiyle üretim miktarı arttı ve fabrikalarda sıkışma olmadı ve üretici bu anlamda bu süreci çok doğal geçirdi. Ayrıca bu güzel gidişatın organik çaya geçiş aşamasında bir alt yapı olarak bizleri fazlasıyla memnun etmiştir" diye konuştu.

YAŞ ÇAYDA 100 BİN TON AZALIŞ

Öte yandan 2016 yılında 1 milyon 299 bin ton yaş çay alımı yapılırken, havaların ekim ayında sıcak veya soğuk geçmesinin 4. sürgündeki üretimi etkileyeceği kaydedildi. Geçen yıla göre 100 bin ton ürün kaybı yaşanan yaş çayda 4. sürgün alımlarında beklenildiği şekilde 50 bin ton yaş çay yetişmesi halinde ürün kaybı 50 bin tona düşecek. 

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!