Advert
Advert
Advert

Derepazarı Pide ve Turizm Festivali Düzenlendi

Rize'nin Derepazarı ilçesinde düzenlenen "Pide ve Turizm Festivali"ne yoğun katılım oldu.

Derepazarı Pide ve Turizm Festivali Düzenlendi
Derepazarı Pide ve Turizm Festivali Düzenlendi admin

Derepazarı Belediyesi tarafından ilçenin kültür, turizm ve tanıtımına yönelik faaliyetler kapsamında Derepazarı futbol sahasında 1.'si düzenlenen "Pide ve Turizm Festivali" mehteran gösterisiyle start aldı.

Festivale Rize Milletvekili Hasan Karal, Rize Valisi Erdoğan Bektaş, İl Emniyet Müdürü Altuğ Verdi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman, Derepazarı Belediye Başkanı Yakup Samangül, MHP Rize İl Başkanı Serkan Birben ile ilçe ve belde belediye başkanlarıyla çok sayıda vatandaş katıldı.

Festivalde 2 metre uzunluğundaki Derepazarı pidesi kesilerek vatandaşlara ikram edildi.

Protokol konuşmalarının ardından 3 bin pidenin dağıtıldığı festivalde, yerel sanatçılar tarafından konserler verildi. Şiir dinletisi sunuldu. Ayrıca vatandaşlar şarkılar eşliğinde saatlerce horon edip doyasıya eğlendi. Festival, geç saatlerde Hülya Polat konserinin ardından havai fişek gösterisiyle sona erdi.

Derepazarı Belediye Başkanı Yakup Samangül, festivalde yaptığı konuşmada, ilçenin tanıtımını yaparken pide ve turizm noktasında dikkatleri çekmek arzusunu taşıdıklarını ifade ederek, “Derepazarı bir sahil ilçesi. Dolayısıyla bizim birçok değerimiz var. Özellikle çaydan önce deniz ve gemi adamlarıyla ön planda olan bir ilçenin sahibiyiz. Onun için de her zaman diyoruz kaptanlar diyarı Derepazarı. Dolayısıyla hem deniz ürünleri hem gemi adamları yetiştiren özellikle nicelikli ve nitelikli bir ilçe olduğunu ortaya koymak istiyorum. Derepazarı’nda ön plana çıkarmaya çalıştığımız narenciye ürünleri var. Özellikle mandalina. Bölgemizde birçok yerde narenciye ürünleri yetişir ama Derepazarı’nın mandalinasını hiçbir yerin tutması mümkün değil. Bunun yanında pide ile de öne çıktık. Pide bir damak tadı. Pide her yerde yapılıyor ama Derepazarı’nın özelliği 3 faktöre bağlı. Bunlar; pide fırınlarımız özellikli ustaların eliyle hazırlanmış özel fırınlardır. Kullanılan malzemeler çok önemlidir. Maharetli ustalarımızın ellerinden çıkan pidemiz vardır. Bugün sizlere biraz tadımlık yaptık. İlk festivalimiz olması nedeniyle eksiklerimiz vardır. İlerleyen yıllarda eksikliklerimizi gidererek festivalimizi ilçemize yakışır en güzel şekilde yapmaya gayret edeceğiz. Festivalimize destek veren ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Derepazarı Kaymakamı Selçuk Köksal ise, Kurban Bayramından yeni çıkılmış olunmasına rağmen ilçede bayram havasının devam ettiğini ifade ettiği konuşmasında, bir değere sahip olmanın çok önemli olduğunu kaydederek, Derepazarı ilçesinin pidesinin de bir değer olduğunu ve bu değerleri tanıtabilmenin, insanlara sunabilmenin de daha fazla öneme, daha fazla değere sahip olduğunu söyledi. Konuşmasının devamında bu akşam lezzetin etrafında birleştiklerini kaydeden Kaymakam Köksal, festivalle birlikte güzel bir kardeşlik ortamının oluştuğunu ve festivale gösterilen ilginin bu festivalin düzenlenmesinin geç kaldığını gösterdiğini belirterek, festivalin uzun yıllar devam etmesi ve ilçenin tanıtımına ve ekonomisine ciddi anlamda katkılar sağlaması temennisinde bulundu.

Derepazarı ilçesinde ilk defa bir şenlik yaşandığını kaydeden Ak Parti Rize Milletvekili Hasan Karal, şenliği başlatan Derepazarı Belediye Başkanı Yakup Samangül ile Kaymakam Selçuk Köksal ve emeği geçen herkese teşekkür etti. Derepazarı’nın pidesi ile kendisini ön plana çıkarmak istediğini kaydeden Karal, Derepazarı Pidesinin meşhurluğunu bu akşam herkesin duyduğunu belirterek, Derepazarı pidesinin markalaşması yolunda tanıtıma devam edeceklerini söyledi. Karal, festivalin birlik ve beraberliğe de sağladığı katkıya dikkat çekerek, festivalin bundan sonraki yıllarda da Derepazarı’nın diğer değerlerinin de tanıtılacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

Protokol konuşmalarının son bölümünde söz alan Rize Valisi Erdoğan Bektaş ise var olan Derepazarı Pidesi’ni duyurmaya ve tanıtmaya çalıştıklarını söyledi.Doğu Karadeniz Bölgesinin ekonomik imkanlarının çok geniş olmadığından doğduğumuz toprakları terk edip doyacağımız topraklara göç ettiğimizi kaydeden Vali Bektaş, “Ekmeğimizi, geçimimizi, geleceğimizi başka coğrafyalarda arıyoruz.ama aslolan o mudur? Değildir. Aslolan nedir? Doğduğumuz topraklarda doymanın yollarını bulabilmek ve kök saldığımız yerlerde köklerimizi daha derinlere, daha geniş alanlara ulaştırmak. Topraklarla, vatanımızla, coğrafyamızla bütünleşmeyi başarmak. Bunun içinde bu tip değerlerin vurgulanmasına da çok ihtiyacımız var. Doğu Karadeniz’de özellikle Rizemizde çay ekonomik ürün ama ikinci kavram olarak aklımıza turizmden başka bir şey gelmiyor. Herkesin aklında bu bölgede olsa olsa çayın dışında yapılabilecek ekonomik faaliyet olarak turizm faaliyeti geliyor. Ve gerçekten bu basit bir söz olmaktan öteye geçiyor ve turizm faaliyetini, turizm kavramının yansımalarını güncel hayatımızda da her geçen gün daha fazla hissediyoruz. Ama gelen turistin burada bir şeyler bulması lazım. Buraya gelmek için, burada kalmak için, harcadığı paranın karşılığını alması, tatmin olmuş olarak, memnun olmuş olarak mutlu bir şekilde tatilini geçirdiğine inanmış olarak  buradan ayrılmış olması ve buradan gittiğinde de bu güzellikleri gittiği yere anlatabilmesi lazım. Bunun için de turistin gözüne, gönlüne, midesine, kalbine hitap etmeyi başarmamız lazım. Derepazarı bu anlamda çok özel bir lezzete sahip. Derepazarı Pidesi. Şu anda Derepazarı pidesi Derepazarı’nın arka sokaklarında gizlenmiş durumda. Derepazarı pidesini biraz daha görünür hale getirmemiz, biraz daha ön sokaklara, biraz daha vitrine taşımamız gerekiyor.” dedi.

Türkiye’nin en yoğun sınır kapısı Sarp Sınır Kapısından 2016 yılında 7 milyon insanın giriş çıkış yaptığını kaydeden Vali Bektaş, “İddia ediyorum bu 7 milyon insandan en az 6,5 milyonu Derepazarı’ndan gidip geliyor. Ne yapmaya çalışıyoruz? Bu 6,5 milyon insanın bir kısmını Derepazarı’nda konaklatarak, pidemizi tattırmaya çalışıyoruz. Yani turizm kavramını hayatımıza, ekonomimize,geçimimize, geleceğimize paydaş yapmaya çalışıyoruz. Bu çerçevede bu faaliyeti oldukça önemsiyorum. Umarım doğduğumuz topraklarda doymayı ve çocuklarımıza bir gelecek sunmayı başarırız. Bu çerçevede bu faaliyet inşallah başarılı olur. Bu anlamda katkısı olan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!