Advert
Advert
Advert

Enflasyon rakamları

Enflasyon rakamları 9 yıldır bu seviyeleri görmemişti

Enflasyon rakamları
Enflasyon rakamları admin

TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı ekonomik veriler uzun süreden sonra ilk kez bu kadar tedirgin etti.

 

Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) nisanda yüzde 1,31, Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yüzde 0,76 arttı. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 11,87, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 16,37 oldu.

Nisan ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte parasal zayıflık dozunun zirvelere ulaştığının ve sansasyonel açıklamalara dayalı politikaların hakimiyet kurduğu gerçeği bir kez daha akıllarda yer etti. TÜİK rakamlarına bakıldığında enflasyon değerinin 9 yıldan sonra ilk kez bu sviyeleri test etmiş olması endişe verici bir durumdur. Ekonomi alanında uzun vadeli yatırımların ve para politikası geliştirme konusunda merhale katedildiğini düşündüğümüz şu günlerin TL bakımından umut kırıcı görüntüler sergiliyor.

Enflasyonun bu kadar artış göstermesinde büyük önem taşıyan ve ekonomistler tarafından son dönemde sıkça gündeme gelen verimsiz yatırımlara kaynak sağlanması ve yurtdışı kaynaklı kredilerin uzun vadede daha büyük belalara sebep olacaktır. Yakın zamanda garantörlük sistemiyle dağıtılan krediler, özel sektörün yurt dışı borçlamaları, vadelerin uzun tutularak verime dönüşmeyen finansal kaynakalar son dönemde karşılaşılan fiyasko adımları olarak değerlendirilebilir.

Sektörlere nefes olması amacıyla dağıtılan kaynakların yüzde 60'ı amaca ulaşamadan tüketilen ve vade tarihinde faiziyle birlikte ekonomide kambur oluşturacak kredilerin ödeme süreci etkilerini enflasyon dan başlamak üzere görülmeye başlamıştır. Konuyla alakalı uluslararası ticari hamlelerin de sonuca gidememesi ihtimali düşünülmek istenmezken dolar kurundaki zayıflık nedeniyle ortaya çıkan TL değerlenmesi etkisi az olan bir gelişmedir.

Şu süreçte yapılacak en önemli adım uluslararası arenada aktif ticari gelişmelerin önünü açarak döviz girişini artıran yatırımların sağlanması olacaktır.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!