Advert
Advert
Advert

Rize'de 1 Mayıs İşçi Bayramı horonlarla kutlandı

1 Mayıs Emek ve Dayanışma günü için Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi önünde toplanan DİSK, KESK, CHP, Derelerin Kardeşliği Platformu, EMEP, ÖDP ve Birleşik Haziran Hareketi mensupları Cumhuriyet Meydanı önüne kadar tulum ve slogan eşliğinde yürüdü.

Rize'de 1 Mayıs İşçi Bayramı horonlarla kutlandı
Rize'de 1 Mayıs İşçi Bayramı horonlarla kutlandı admin

Kutlama için geniş güvenlik önlemlerinin alındığı meydana gelen katılımcılar polis tarafından aranarak meydana giriş yapabildi. Meydanda toplanan kalabalık önce hayatını kaybeden işçiler anısına 1 dakikalık saygı duruşunda durdu.

1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Rize’de kutlamak için Rize’ye gelen Disk Gıda-İş genel Başkanı Seyit Aslan hükümetin hazırlamış olduğu Kıdem Tazminatı Yasası, Kiralık İşçiliklerle ilgili yasa ve İş Mahkemeleri hakkındaki yasaları eleştirdi.

Aslan “İşçi sağlı iş güvenliği sorunları devam ettiği için. Ülkemizde 14 yılda 17 bin işçi arkadaşımız Ermenek’te, Soma’da, İstanbul’da inşaatlarda ve tarım işçileri de olmak üzere hayatlarını kaybettiler. Henüz hiçbir adım atılmış değil. Çıkartılan yasalar da ne yazık ki 2018 yılında uygulanmak üzere ha bire erteleniyor. Ne yazık ki işçilerin kanı, canı sudan ucuz. İşçilerinde, kamu emekçilerinin de sorunlarının biran önce çözülmesinden yanayız. Hükümetlerin görevi Türkiye’de yaşayan işçilerin sorunlarını çözmektir. Bunun için iktidar olurlar” dedi.

YASALARI SORGULAMAK GEREKİR

Hazırlanmış yasalara değinen Aslan “Hazırlanmış üç tane yasa var, bunlardan birisi kıdem tazminatı yasası, diğeri, kiralık işçiliklerle ilgili yasa, bir diğeri hakkını aramaya çalışan işçilerin başvurduğu iş mahkemeleri yasası. Hükümet hep şunları öne sürerek yasaları çıkartıyor. Diyor ki ‘Bu ülkede kıdem tazminatını işçiler alamıyor. Eğer işçiler kıdem tazminatını alamıyorsa o zaman o ülkelerin yasalarını tabiî ki sorgulamak gerekir. Bugün hükümetin yasayı hazırladığı biçimde kıdem tazminatını bırakın almayı, fona devredildiği koşullarda veya Avrupa’da tartışılan sistem getirildiği zaman kıdem tazminatları otomatikman üçte iki azalıyor” ifadelerini kullandı.

KİRALIK İŞÇİ YASASI KÖLELİK DÜZENİDİR!

Aslan konuşmasına şu şekilde devam etti; “İşsizliği azaltmak adına, istihdamı arttırmak adına Kiralık İşçi Bürosu yasası var. Biz diyoruz ki işçiler kadroya alınsın, güvenli çalışma alanları sağlansın. Ama bakıyoruz ki; kadroya işçi almak yerine, güvenceli çalışma yerine çalışma koşulları daha fazla esnek hale getiriliyor. Kölelik dönemini okuruz kitaplarda, kölelerin en fazla günlük olarak karınlarını doyurma hakkı vardır. İşte kiralık işçilik yasası böyle bir yasa. Bu neden biz bu köle yasasına asla müsaade vermeyeceğiz. İş mahkemelerine çok fazla yoğunluk var diye yasayı değiştirdiler. Üç yıldır işçiler işten atılmışsa dosya masraflarını peşin ödemek zorunda kalıyorlar. Arabuluculuk sistemini getiriyorlar. Diyorlar ki arabulucuya gitmeden siz dava açamazsınız.

MEVSİMLİK İŞÇİLERE KADRO!

ÇAYKUR’daki 10 bin işçinin 8 bini mevsimlik çalışıyor. 4 ay çalışan işçinin emekli olma şansı var mı? Bir işçi 120 ay çalışacak ki emekli olabilsin. ÇAYKUR işçisinin artık tahammülü kalmadı. Bu işçi arkadaşlar kadroya alınmalı. Eğer kadro vermiyorlarsa çalıştıkları bölgelerdeki kamu kurumlarında istihdam edilsinler”

Konuşmaların ardından ise 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü Tulum ve Kemençe eşliğinde horon edilerek kutlandı.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!