Advert
Advert
Advert

Bu kafayla mı Turizm şehri olacağız?

Yıllardır milletvekillerinden tut, valisine, belediye başkanına kadar herkes Rize'nin Turizm şehri olma yolunda hızla ilerlediğini söyler, hatta her yıl ilimize gelen turist sayısındaki artıştan dolayı gurur duyarız.

Bu kafayla mı Turizm şehri olacağız?
Bu kafayla mı Turizm şehri olacağız? admin

Ama bana kalırsa Rize turizm şehri olma yolunda hem yatırım anlamında hem de zihniyet olarak daha çok yol kat etmesi gerekiyor.

Daha 2 gün önce Belediye Başkanı Reşat Kasap 2 yıllık görev süresini değerlendirdiği toplantıda, yıllardır yapılamayan teleferik projesinden bahsetmiş ve tamamlandığında turizmin hizmetine sunulacak önemli bir proje olduğunu söylemişti.

Ancak bu işler teleferikle olmuyor. Rize'de esnafın ve özellikle otel işletmelerinin de kafalarını değiştirmesi gerekiyor. Turizme, turiste, gelen misafirlere davranış biçimlerini düzeltmeleri gerekiyor.

Gelelim esas konuya...

İstanbul'da bulunduğum süreçte eski iş yerinden kız arkadaşım 11 yılın ardından, her yıl gelmeyi çok istediği Rize'ye 2 günlük bir tatil ayarlamaya karar verdi. Tabii bunu öğrenen onun kız arkadaşı da çok görmek istediği Rize'ye gelmeye karar verdi. Onları tanıyan "normal" erkek arkadaşları da "İki kız bir başınıza Rize'ye gitmeyin, ben de geleyim araba kiralar gideceğiniz yerlere götürürüm sizi" diyerek 3 kişi Rize'ye geldiler.

Ben de kendilerine tanıdığım bir yıldızlı oteli tavsiye ettim. Kızlar otelin bir katında, erkek ise diğer katında ilk geceyi geçirdiler. Zaten ilk gün Uzungöl ve Sümela Manastırı gezisiyle günü bitirip otele geceyi geçirmeye gittiler.

Ertesi sabah ise resepsiyonistten rencide oldukları şekilde bir tavırla karşılaşarak küçük bir tartışma yaşadılar. Resepsiyonist kızlara, "Erkek arkadaşınız otelden çıkışını yapmak zorunda, başka otelde kalsın. Burası Rize, bu tür durumlar hoş karşılanmaz. Polis gelse açıklamasını yapamayız" şeklinde cümleler sarf etti.

Kendilerine hayat kadını muamelesi yapıldığını düşünen arkadaşlarım ise otelden çıkışlarını yapıp 2 gün kalmayı planladıkları Rize'de son akşam kalmayıp Trabzon'a geçtiler. Tabii yine de gündüz çok görmeyi istedikleri Ayder Yaylasına da uğramayı ihmal etmediler ama "Tamam Rizenizin yeşili yeşil, doğası doğa ama bir daha kesinlikle gelmeyiz" sitemini de eklediler.

İşte bu kafayla turizm şehri olamayız. Hangi devirde yaşıyoruz? Gelen yabancı turistlere de aynı mı davranılıyor acaba merak ettim. Yani sevgili midir, evli midir, nedir sorgusunu yapıp ona göre mi otelde yer veriliyor?

Gelenlere yanlış bir şey yapmışlar gibi bir yaklaşım sergilemek hangi turizm kitabında yer alıyor? Bu ülkede zina suç olmaktan bile çıkarılmış, neyin muhafazakarlığı yapılır anlamış değilim. Kaldı ki özellikle Rize'de muhafazakar görünüp, camilerde namaz kılmaktan geri kalmayıp, ağzından dini, imanı bırakmayan bir sürü esnafın Batum'a geçince nasıl alkolün dibine vurduğunu, kızı yaşlarında kadınlarla nasıl beraber olduklarını da çok iyi biliyoruz.

 Demem o ki; ilimize gelen kız-erkek gruplara bakış açımız onların birer hayat kadını, birer ahlaksız kişiler olduğu şeklinde olduğu sürece bu ilde turizmden bahsetmek anlamsızdır. Yatırımlar yapılırken bir yandan da insanların zihniyetlerinin değiştirilmesi sağlanmalı. Yabancıyı her şekil keklemeye kalkıp Türklere ahlak abidesi kesilmekle kimseyi kandıramayız.

Zümrüt Rize Gazetesi / 14.04.2016 / Sayı: 22.316

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!