Advert
Advert
Advert

Altyazı "Star Wars" dosyasını açıyor

Altyazı Aylık Sinema Dergisi Aralık sayısında, sinema tarihinin efsanevi serisi Star Wars’u kapağına taşıyor.

Altyazı
Altyazı admin

Dergide bu ay, serinin yedinci filmi Güç Uyanıyor’un vizyona girmesi vesilesiyle ünlü uzay operasını farklı yönleriyle ele alan yazılardan oluşan bir dosyaya yer veriliyor. Bülent Somay serinin ilk iki üçlemesinde ‘güç’ün nasıl kullanıldığını analiz ederken, Doğu Yücel Star Wars efsanesinin bir kuşağın üzerinde bıraktığı etkiye bakıyor. Fatma Cihan Akkartal ise Star Wars’un zamanının politik atmosferinden nasıl etkilendiğini mercek altına alıyor.

SARMAŞIK Bir gemide kapana kısılan altı kişi arasındaki iktidar mücadelesinden gerilim yüklü bir hikâye çıkaran Sarmaşık, dünya galasını bu yılki Sundance Film Festivali’nde gerçekleştirmişti. Altyazı’da bu ay Berke Göl’ün kaleme aldığı bir değerlendirme yazısının yanında, yönetmen Tolga Karaçelik ile yapılan söyleşi de okunabilir. Filmin afişi ise Altyazı’nın bu ay tüm okuyucularına armağanı!

RÜZGÂRIN HATIRALARI VE ÖZCAN ALPER Sonbahar ve Gelecek Uzun Sürer’in ardından üçüncü uzun metrajını çeken Özcan Alper, Rüzgârın Hatıraları ile seyirci karşısına çıkmaya hazırlanıyor. 1940’lı yılların Türkiye’sinde geçen film, muhalif entelektüel Aram’ın hikâyesi üzerinden bireysel anılar ile toplumsal hafıza arasındaki bağlara odaklanıyor. Altyazı’da bu ay Alper ile filmi üzerine yapılmış kapsamlı bir söyleşi yer alıyor.

YORGOS LANTHIMOS Köpek Dişi (Kynodontas, 2009) ile tüm dünyada dikkat çeken Yorgos Lanthimos’a Cannes’da Jüri Özel Ödülü kazandıran The Lobster bu ay vizyonda. Günümüz gerçekliğine yakın fakat bir yandan da son derece absürd evrenlerde geçen mizahi alegorilere imza atan yönetmene dair Engin Ertan’ın imzasını taşıyan portre yazısı bu ay Altyazı’da okunabilir.

ALTYAZI’da ayrıca Macbeth: Shakespeare’in ölümsüz metninin sinema yolculuğu İstanbul Sessiz Sinema Günleri: Küratör Elif Rongen-Kaynakçı ile söyleşi İz Sürücü (Stalker): Tarkovski’nin başyapıtına bugünden bakmak Point Break: Aksiyonda Kathryn Bigelow dokunuşları Casuslar Köprüsü (Bridge of Spies): Steven Spielberg’den Soğuk Savaş gerilimi Annem (Mia Madre): Rüyalarla gerçekler arasında Spectre: Bond’un baba ocağına dönüşü Gizli Dosya (Truth): Kimse artık gerçeklerle ilgilenmiyor Düşlerin Terzisi (The Dressmaker): Feminist westernde bir cadı hikâyesi Snoopy ve Charlie Brown Peanuts Filmi (The Peanuts Movie): Umudun ve başarısızlığın kesiştiği yer Basit Sorular: Yekta Kopan’ın bu ayki soruları Çok Pişmiş (Burnt) filmine Ayın Kısası: Oğuzhan Kaya’nın Mükemmel Bir Gün filmi Bir An: B. Nihan Eren Üç Renk: Mavi (Trois Couleurs: Bleu, 1993) filminden bir sahneyi kaleme aldı

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!