Advert
Advert
Advert

TRABRİKAB, çöpten elektrik üretmeye başladı

Geçtiğimiz yıl, içerisinde Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap’ın da aralarında bulunduğu Trabzon-Rize Katı Atık Birliği (TRABRİKAB) heyetinin Fransa’da yapmış olduğu araştırma gezisi sonrası Karadeniz’de çöpün enerjiye dönüştürülmesi yolunda yeni bir adım atılmaya başlandı.

TRABRİKAB, çöpten elektrik üretmeye başladı
TRABRİKAB, çöpten elektrik üretmeye başladı admin

Geçtiğimiz yıl Fransa’nın Bordeaux kentinde Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap ve beraberinde Trabzon-Rize Katı Atık Birliği Başkanı ve Birlik üyelerinin yapmış olduğu ziyarette, CHO-Power Gazlaştırma Tesisi’nde yapılan incelemede tesisin teknik şartları incelenerek aynı tesisin bir benzerinin Rize ve Trabzon’un ortak kullandığı Trabzon’da adımlar atılmıştı.

ELEKTRİK ÜRETİMİNE BAŞLANDI

Rize Belediyesi’nin de üyesi olduğu, Rize ve çevre ilçelerin çöplerinin toplanarak depolama alanı olarak kullanılan Trabzon’un Sürmene ilçesindeki Katı Atık tesisinde artık çöpten elektrik üretimine başlandı. Günlük 800 ton katı atığın depolandığı alandan çıkan metan gazı depolanarak kurulan santral sayesinde saatte 2 bin 800 KW elektrik üretiliyor. Böylece çöp enerjiye dönüştürülmüş oluyor.

ÇÖPLER ENERJİYE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Rize Belediye Başkanı Prof. Dr. Reşat Kasap, projenin hayata geçirilmesi noktasın da elde edilen başarı ile ilgili bir açıklama yaparak şunları söyledi: “Bilindiği üzere Rize Belediyesi’nin de aralarında bulunduğu Trabzon-Rize Katı Atık Birliği adı altında bir birliğimiz bulunmaktadır. Bu birlik çatısı altında Trabzon’un Sürmene ilçesinde ilimiz ve çevre ilçelerimizden toplanan çöplerimizin depolandığı bir alanımız bulunmakta olup, ilimizde biriken çöpleri özel konteyner araçlarımız ile söz konusu alana sevk ederek burada depoluyoruz. Geçtiğimiz yıl Fransa’nın Bordeaux kentine yapmış olduğumuz ziyarette çöpten enerji üretimi konusunda bazı temaslarda bulunmuştuk. Yapmış olduğumuz araştırma ve incelemeler sonrası  Rize – Trabzon Katı Atık Birliği olarak Fransa’daki tesislerin bir benzerini birlik olarak kurma calısmalarımız devam ediyor”

SAATTE 2 BİN 800 KW ELEKTRİK ÜRETİLİYOR

Başkan Kasap, “Aynı zamanda Sürmene deki atıkların depolandığı alanımızda günlük ortalama 800 ton atık söz konusu alanda biriktiriliyor. Çöplerimizin depolandığı alanda, yer altında oluşan metan gazından faydalanılıyor. Özel bir firma yetkilileri tarafından oluşturulan santral sayesinde,  çöp alanında yaklaşık 4 bin metre boru döşenerek gaz emme sistemi oluşturuldu. Vahşi depolamadan faydalanılarak kurmuş olduğumuz santral sayesinde, saatte 2 bin 800 KW elektrik üretimi yapılıyor. Bu sistem sayesinde  ayda 15 bin evin elektrik ihtiyacı karşılanacağı gibi  ülke ekonomimize de ciddi manada katkı sağlanacaktır” dedi.

reşat kasap rize rize belediyesi
Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!