Advert
Advert
Advert

Rize'de o köy, 1 Kasım'da oy kullanmayacak

Rize'deki yayla kavgasına soruşturma açıldı, köy halkı seçimleri boykot kararı aldı.

Rize'de o köy, 1 Kasım'da oy kullanmayacak
Rize'de o köy, 1 Kasım'da oy kullanmayacak admin

Rize'de, iki köy arasında 70 yıldan bu yana sınır ihtilafı yaşanan Eğrisu Yaylası'nda Yeşil Yol Projesi kapsamında Çamlıhemşin İlçesi Topluca Köyü'nde yapımı başlatılan yol güzergahının değiştirilerek Ardeşen İlçesi Aşağı Durak Köyü üzerinden çalışma başlatılması sonrası yaşanan ve 1'i asker 4 kişinin yaralandığı olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Jandarma ile aralarında yaşanan arbedenin ardından ifadeye vermeye çağrılan Topluca Köyü sakinleri, kendilerine silah çekip, 'yaklaşmayın vururum' uyarısında bulunduğunu iddia ettikleri Jandarma Yüzbaşı M.Ç.'yi olayların büyümesinden sorumlu tuttu, şikayetçi oldu. 1200 seçmeni bulunan köy halkı, 1 Kasım seçimlerinde sandığı boykot kararı aldı.

70 YILLIK TARTIŞMA

Çamlıhemşin İlçesi Topluca Köyü ile Ardeşen İlçesi Aşağı Durak Köyü arasında Eğrisu Yaylası nedeniyle yaklaşık 70 yıldır sınır tartışması sürüyor. Geçen uzun sürede iki köy arasında silahların kullanıldığı olaylar çıkarken çok sayıda kişi de yaralandı, iş makineleri kurşunlandı ve yakıldı, besi hayvanları vuruldu. Gerginliğin had safhada olduğu yaylada Rize Valiliği bir süre önce Yeşil Yol Projesi kapsamında bağlantı yolu için çalışma başlattı. Topluca köyü sınırlarında bir süre çalışmaya devam eden iş makinesi Eğrisu Yaylası'na doğru ilerledi. Ancak, çalışma bir süre sonra durduruldu ve iş makineleri bu kez Ardeşen İlçesi Aşağı Durak Köyü güzergahından Eğrisu Yaylası'na doğru çalışmaya başladı.

İŞ MAKİNESİ GERİ ÇEKİLDİ, OLAYLAR DURDU

Yol güzergahındaki değişikliğe tepki gösteren Topluca köylüleri,8 Eylül günü genç yaşlı, kadın, erkek iş makinesinin çalışma yaptığı bölgeye çıktı. Rize Valisi Ersin Yazıcı'nın yol güzergahını değiştirdiğini iddia eden Topluca köyü sakinleri ile Jandarma görevlileri arasında yaşanan sözlü tartışmanın ardından arbede çıktı. 1'i asker 4 kişinin yaralandığı olaylar iş makinesinin geri çekilmesi ile sona erdi.

İFADEYE ÇAĞRILAN KÖYLÜLER YÜZBAŞI M.Ç.'DEN ŞİKAYETÇİ OLDU

Pazar Cumhuriyet Savcılığı çıkan olaylarla ilgili soruşturma başlattı. Tek tek ifadeye çağrılan Topluca Köyü sakinleri, iş makinesine yöneldikleri sırada kendilerine silah çektiğini ve 'yaklaşmayın vururum' uyarısında bulunduğunu iddia ettikleri Ardeşen İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı M.Ç.'yi olayların büyümesinden sorumlu tutarak şikayetçi oldu. Savcılığın ifadeye çağıracağı kişi sayısı hakkında ise açıklama yapılmadı.

SESİ YAYLADA YANKILANAN O KADIN KONUŞTU: OLAY ÇIKMASIN DİYE ÇOK UĞRAŞTIK

Yaylada iş makinesini durdurmak için en ön safta yer alan ve yaptığı çağrılarla sesi yaylada yankılanan 5 çocuk annesi 45 yaşındaki Havva Çorbacı, yıllardır verdikleri hukuk mücadelesini kazandıklarını ve mahkeme kararları ile yayla sınırlarının belirlendiğini belirterek, idarecilerin yanlı tutumları nedeniyle yayla sınırlarının tasdik edilmediğini söyledi.

Yaylada olay çıkmaması için çok uğraştığını anlatan Havva Çorbacı, "Olay çıkmasın diye uyardık ama dinletemedik. İş makinesi çalışmaya hazırlanınca yanına ilk ben gittim ve operatöre, 'Makineyi al da git. Buradan yol vermeyiz' dedim. Bir asker bana el kaldırdı, bende ona, 'Bana el kaldırma. Sana karşı gelmeye beni mecbur etme' dedim. Sonra askerlerin başındaki Yüzbaşı bize silah çekti. Bize ateş edecek değildi belki ama bizi kışkırttı" dedi.

"DEDELERİMİZ MEZARDAN ÇIKSA BİLE YOLU YAPTIRMAYIZ"

Yolun ilk başladığı güzergahtan devam ettirilmesini istediklerini ifade eden Çorbacı, "Bu yolun diğer taraftan yapımına izin vermeyiz. Vali de bizi kışkırtıyor. Bize askerle, 'Yol devam edecek' diye haber yolladı. Topluca halkı bunu kabul edemez. Yıllarca biz o yaylaya yol yapmak istedik ama iş makinemiz yakıldı, bize haksızlık edildi. Kimseye dava açılmadı, sorumlular bulunmadı. Şimdi yaylamızı savunmamız suç mu oldu? Ahırımızdaki ineği satıp parasıyla aldığımız iş makinemizi yaktılar. Devlet sorumluları bulamadı. Onlar yakıyor suç olmuyor, biz yaylamıza sahip çıkmak istiyoruz suç oluyor. Nasıl bir dünyadayız bilmiyorum. Türkiye başımıza kalksa o yol devam edemez. Mümkün değil. İlk önce başladıkları Yeşil Yol'u bitirsinler. Dedelerimiz mezardan çıksa bile o yolu onların tarafından yaptırmayız. Yeşil Yol devam etsin, kavuşacağı yere kavuşsun. Ondan sonra bir şey düşünürüz" diye konuştu.

Havva Çorbacı'nın oğlu Mustafa Çorbacı'da, yüzbaşının kendilerine hakaret etmesinin ardından bir arkadaşlarının askerle tartıştığını, bunun dışında askerlere taş ve sopalı bir saldırı olmadığını anlatı, tek amaçlarının iş makinesini durdurmak olduğunu söyledi.

KÖYLÜLER SANDIĞA GİTMEME KARARI ALDI

Öte yandan yayla sorununun çözülmemesine tepki gösteren 1200 seçmenli köy halkı, 1 Kasım seçimlerinde sandığa gitmeme kararı aldı. Köylüler, il dışında yaşayan ve sayıları 4 bini bulan hemşehrilerinin de sandığa gitmeyeceğini duyurdu.

Sende Yorumla...
Kalan karakter sayısı : 500
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Güçlü Lider Güçlü Meclis İçin Doğrusu Ak Parti
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!
Artık yalnız değilsiniz, Rize’nin bir rehberi var!